ASOCIATIA DE TINERET ONIX

"Un tanar implicat este un tanar bogat"

ASOCIATIA DE TINERET ONIX - "Un tanar implicat este un tanar bogat"

Dupa schimbul de tineri derulat intre 20 – 27 februarie 2013, proiectul EWSTAS isi disemineaza rezultatele


TIA 1“European winter spirit through traditions and sports”
a fost prin tematica sa poate unul din cele mai indraznete proiecte derulate in ultima perioada in Ramnicu Sarat, avand in vedere atat tematica ce a imbinat sporturile de iarna cu traditiile si obiceiurile nationale, cat si ampla componenta a parteneriatului, ce a adus intr-un spatiu atat de comun sporturilor de iarna din Romania, tineri din dimensiuni diferite ale Europei, unii dintre acestia pentru prima data intr-un mediu al zape
zii.

Radiografia proiectului incepe cu declaratiile liderilor si ale participantilor:

“Este pentru prima data cand am luat parte la sporturile de iarna, nu doar privind la televizor, ci practicand in mod efectiv. In Lituania, cei mai inalti multi au putin peste 200 de metri, asa ca nu mi-as putea permite sa schiez decat daca m-as deplasa, asa cum unii din prietenii mei o fac, in alta tara. De aceea oportunitatea de a veni aici a fost deosebit de pretioasa pentru mine. Am invatat sa utilizez placa si pentru asta sunt foarte fericita!” (Jaroslav Doda – Lituania)

“Sporturile de iarna sunt pentru Turcia un aspect deosebit de selectiv! Nu toata lumea le practica si de aceea nici nu ne putem mandri cu sportivi care sa ne reprezinte tara in acest domeniu! In ceea ce inseamna proiectul EWSTAS, participantii alaturi de care am venit aici, in majoritatea lor au luat pentru prima data contact cu zapada, ceea ce este un lucru fantastic. In aceeasi masura, nici eu nu as fi putut spune ca sunt mai bun. Participarea in acest proiect insa m-a facut nu doar sa inteleg importanta sporturilor de iarna ci mai mult decat acest fapt sa vad cat de multi practicanti exista in Romania, cat de iubit este si cata deschidere au oamenii in acest sens. Totodata, in calitate de participanti, ne declaram bucuria de a fi incercat sa invatam si chiar de a fi deprins cate putin din tainele sporturilor de iarna si sunt convins ca in viitor voi avea sansa de a aplica experienta si exercitiul si in tara mea. In ceea ce priveste organizarea proiectului, pot spune ca este cel mai bun proiect la care am participat pana in prezent.” (Bora Akince – Turcia)

“Sunt un obisnuit al sporturilor de iarna considerand faptul ca in Slovenia, ski-ul este considerat ca si sport national. Toata lumea schiaza, avem campioni europeni si mondiali, chiar si eu copil fiind am luat numeroase lectii de ski in localitatea din care provin, Crnomelj. Pot spune ca am venit pentru tematica sporturilor de iarna, deoarece am vrut sa iau contact, alaturi de ceilalti prieteni din grupul sloven si cu o alta civilizatie, cu o alta abordare. La finalul proiectului, cu totii putem spune ca ne-am imbunatatit abilitatile de a skia, a ne da cu placa, precum si de a lucra in echipa alaturi de alti tineri din state diferite. Atmosfera proiectului a fost cu adevarat incredibila. Despre viitor, pe intreaga perioada a proiectului, toti liderii au glumit cu mine spunandu-mi ca in Slovenia nu se fac proiecte! Din acest moment am ambitia de a le demonstra contrariul sis per ca in curand sa putem lua parte si la un proiect al organizatiei mele, in Slovenia” (Aleksander Balkovec – Slovenia)

“Fabulos. Am invatat atat de multe lucruri noi in doar o saptamana, care sincer sa fiu, nu as vrea sa se mai termine! Grupul de participanti a fost unul de mare valoare! Am legat relatii deosebite pe care sunt convins ca le vom pastra si in viitor! Onixul a promis ca anul viitor va scrie un alt proiect pentru a reveni in Romania in acelasi parteneriat si sunt cu adevarat nerabdator ca acest moment sa vina. Cat despre activitatile proiectului, sunt foarte incantat de dimensiunea culturala a proiectului, de serile interculturale, de ceea ce am descoperit aici in spatial romanesc, de oamenii pe care i-am intalnit, de conditiile oferite, atat la faza VPA, cat si acum, aici! Sporturile pe care le-am practicat alaturi de timpul petrecut impreuna sunt cele mai importante aminriti ale mele! Nu pot uita cazematele, oamenii de zapada, fotbalul in zapada!” (Delyan Yotov)

“Prima mea iesire la munte, prima data pe skiuri, prima data pe partie, prima data cu alti oameni la munte, prima oara intr-un proiect cu o asemenea tematica si activitati! Pentru mine, EWSTAS a insemnat prima data in sporturile de iarna! Alaturi de echipa creata, de oamenii care ne-au invatat cum sa nu cadem de pe skiuri, de pe placa, ori ce e bine si ce e rau atunci cand mergi la munte, toate aceste lucruri personal mi-au format o noua viziune care astazi ma face mai puternica si mai constienta.” (Maria Constantinescu)

Toate aceste memorii, reprezinta imaginea proiectului nostru, a rezultatelor pe care proiectul le-a obtinut atat la nivel individual, cat mai ales la nivelul intregului grup creat! Rezultate ce astazi ne creaza premisele necesare continuarii in acelasi parteneriat si in viitoare proiecte, care mai mult decat atat sa inceapa fundamental unei retele organizationale la nivel European.

Florin Ceparu

Categorie Fără categorie

Adresa email nu va fi publică. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*