ASOCIATIA DE TINERET ONIX

"Un tanar implicat este un tanar bogat"

ASOCIATIA DE TINERET ONIX - "Un tanar implicat este un tanar bogat"

Dan Hozoc printre… ganduri din EDU Performing 2!

UN INCEPUT CU INTREBARI!

M-am intrebat de multe ori, in trecu  t, despre diferentele dintre popoare si ce le face deosebeste. Am aflat ca istoria, cultura, traditia si multi alti factori schimba personalitatea unui estonian in comparatie cu un roman, spre exemDSC_0427plu, insa nu am crezut asta. Eu cred ca diferentele tin doar de suprafata si sunt adancite de tendinta omului de a generaliza. Orice om, indiferent de provenienta sa, ne este in adancuri frate sau sora, o fiinta cugetatoare a universului. Edu Performing 2 mi-a dat ocazia sa imi verific teoria, iar raspunsul a fost linistitor, suntem toti oameni!

CE ESTE ESENTIAL?!

Despre proiect sunt foarte multe de zis insa o sa incerc sa cuprind esentialul. In primul rand diversitatea, care m-a ajutat in observarea mea, a fost una impresionanta. Varste cuprinse intre 17 si 50 de ani si 7 tari participante. In ciuda barierelor eveidente care au existat la inceput, grupul a activat, socializat si s-a distrat precum o familie. Am impartasit rasete, ganduri, idei si pe sfarsit chiar si cateva plansete. Cel mai bun prieten al meu din proiect este (dDSC_0356eoarece inca mai vobesc cu el constant si chiar as vrea sa il vizitez la vara) un profesor de limba engleza din Estonia pe nume Tiit. Un barbat inalt si masiv, putin fioros la o prima vedere, insa cu un suflet bland si tanar, care m-a ajutat sa ma mai maturizez putin, iar la randul meu l-am facut sa se mai distreze precum un adolescent nebun.

ORGANIZAREA CONTEAZA!

Pana acum am vorbit despre cum grupul a omogenizat fara probleme, insa toate acestea nu ar fi fost posibile fara formatorii si staff-ul proiectului. Ei si activitatile lor ne-au impins parca de la spate sa ne imprietenim si sa invatam si ceva util in acelasi timp.

Metodele invatate mi s-au parut puerile la inceput, insa odata cu grupul am invatat sa imi deschid mintea, si am vazut ca au rostul lor. O sa imi aduc aminte mereu energizer-ul Mariei, “Do it like a ponny” parca se chema, cat de copilaresc si absurd mi s-a parut, iar la final am realizat ca….a mers! Toti aveam un zambet mare pe fata si eram gata sa ne implicam si sa rezolvam orice ne iesea in cale, ca o echipa.

CONCLUZIA MEA!

Sunt multe momente demne de povestit, amintiri frumoase care o sa imi readuca mereu un zambet pe fata, insa cel mai important factor personal al acestui proiect a fost increderea de sine pe care mi-a dat-o, o stare generala de oDSC_0845ptimism si energie care se face simtita chiar si in prezent. Cred ca motivul principal pentru care Uniunea Europeana finanteaza aceste proiecte nu este ca sa invatam noi “The Dreamer Method”, ci ca sa invatam sa fim cetatenii uniti si fericiti de care are nevoie Uniunea, ba chiar toata Terra!

Dan Hozoc – participant in EDU PERFORING II al Asociatiei de Tineret ONIX, finantat de Uniunea Europeana prin Programul Erasmus Plus.

Categorie Fără categorie

Adresa email nu va fi publică. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*