Pot sa spun inca de la inceput ca experienta de formator in proiectul Edu Performing II mi-a oferit foarte multa satisfactie, prin faptul ca am invatat si m-am dezvoltat personal iar in acelasi timp i-am putut ajuta si pe altii sa faca acelasi lucru, sa isi dezvolte abilitatile si sa descopere noi perspective.
DE CE FORMATOR IN EDU 2?
Proiectul a fost o continuare a Edu Performing I, proiect in care am avut sansa de a ma initia in educatia non-formala ca si participant, in care am invatat cum sa implementez metode de educatie non-formala clasice, precum dezbatere, cafenea public, teatru forum, open space, activitati de team-buiding etc. Aceasta experienta m-a ajutat deoarece aveam perspectiva participantului, ceea ce asteapata de la formator si ce este pregatit sa ofere. Pornind de la experienta de participant si mai ales din ultimele doua zile din Edu Performing I, cand am creat impreuna cu ceilalti participanti si cu indrumarea formatorilor metodele de educatie non-formale iar mai apoi am fost pusi in situatia de a implementa acele metode, urmand ca in final acestea sa stea la baza proiectului Edu Performing II.
CE IMPACT AM RESIMTIT?
Proiectul a avut un puternic impact pentru mine, deoarece mi-am putut urmari evolutia de la participant la formator, avand experienta primului stadiu, avand experienta de Coordonator de proiect in doua proiecte anterioare si Lider de grup in alte 6 proiecte, iar experienta de formator fiind ultimul stadiu in care am cumulat cunostintele si experientele precedente pentru a putea indruma ceilalti lucratori de tineret sa lucreze cu respectivele metode de educatie non-formala.
Participantii au avut o mare diversitate atat etnica si culturala provenind din 7 tari diferite cat si de varsta, plecand de la tineri cu experienta, de 16-17 ani, la lucratori de tineret, pana la profesori dornici sa invete metode de educatie non-formala pe care mai departe sa le aplice in propriile comunitati. Avand un grup atat de divers, a fost o adevarata provocare crearea unei coeziuni a grupului, explicarea unor metode de educatie non-formala diverse, care se adreseaza unor grupuri tinta diferite de cel cu care lucram in cadrul proiectului si mai ales procesul de implementare al metodelor. In partea de implementare, participantii au fost pusi in rolul de formator, si-au delegat responsabilitati si au trebuit sa aduca modificari metodelor pentru a le imbunatati sau pentru a le face aplicabile in diferite comunitati precum scoli, licee sau grupuri de tineri voluntari.
Pot spune ca metodele initiale de la care s-a pornit au fost perfecte tocmai prin imperfectiunea lor, deoarece au ajutat foarte mult la procesul de invatare si au provocat participantii, o parte dintre ei viitori lucratori de tineret sau formatori sa caute solutii sa imbunatateasca metodele respective, sa le adapteze pentru nevoile lor.
Acesta a fost si unul dintre scopurile principale ale proiectului, de a reusi sa construim un cadru in care participantii sa poata in primul rand sa isi dezvolte cunostintele despre educatia non-formala, sa se dezvolte personal, si sa isi deschida noi orizonturi in profesiile pe care le au, sau pe care doresc sa le aiba in viitor. De asemeanea, am urmarit promovarea unui mediu in care participantii sa fie dornici sa invete unii de la altii, in care cei cu mai multa experienta sa o poata impartasi iar cei cu mai putina sa poata invata si vice-versa.
Experienta mea ca formator m-a ajutat in primul rand sa fiu capabil sa-i ascult si sa-i urmaresc pe cei din jur pentru a analiza impactul pe care metoda respectiva o are asupra grupului, m-a ajutat sa fiu mai deschis catre sugestii si critici si sa reusesc sa transform un lucru care aparent este negativ intr-un punct forte, sa transform fiecare situatie dificila intr-o sansa de invatare. Experienta de formator m-a responsabilizat, mi-a oferit posibilitatea de a invata de la oameni care aveau mai multa experienta in anumite domenii, de a evalua nevoile pe care participantii le au si de a incerca sa adaptez sarcinile in functie de acestea, pentru a ii provoca sa isi depaseasca propiile bariere. A fost o experienta pe care nu o voi uita, mai ales din perspectiva relatiilor inter-umane, in care am putut sa imi asum rolul de formator sa analizez punctele forte si nevoile pe care participantii le au urmarind evolutia lor pe parcursul i sti sa ii ajut sa isi dezvolte anumite abilitati, sa treaca peste situatii dificile si sa inteleaga impactul si importanta educatiei, atat ce non-formala cat si cea formala.
CONCLUZIILE EXPERIENTEI CA FORMATOR!
Consider ca experienta de formator inseamna in egalamasura sa oferi si sa primesti, sa fii capabil sa ii inveti pe altii, sa te adaptezi in functiile de nevoile lor astfel incat la final sa atingi scopul propus. Consider ca nu exista o reteta perfecta in a invata pe ceilalti un anumit lucru, ci cheia este capacitatea de a te adapta in functie de grup sau persoana, de a analiza si de a gasi cea mai buna solutie pentru situatia cu care te confrunti.
Rotea Emilia – Formator in cadrul proiectului EDU PERFORMING II finantat de Uniunea Europeana prin Programul Erasmus Plus.