Derulat in perioada 16 – 24 septembrie 2013, proiectul ENERGY MANAGEMENT, al Asociatiei de Tineret ONIX, a fost finantat de catre Comisia Europeana prin Programul “Tineret in Actiune”, in cadrul Actiunii 1.1., fiind un schimb multilateral de tineri la care au luat parte 30 de participanti din Romania – A.T. ONIX, Turcia – E-Genclik Association – Bursa, Bulgaria – IYAC – Sofia, Lituania – STUDIUM – Vilnius si Italia – Sabbeen Group – Sabbionneta. Scopul proiectului a fost reprezentat de promovarea oportunitatilor antreprenoriale ale tinerilor din cadrul Uniunii Europene, a energiei regenerabile precum si a protejarii mediului inconjurator. Metodele utilizate in atingerea rezultatelor proiectului au provenit din aria educatiei non-formale precum si din informal si formal, cele mai utilizate fiind: workshop, teambuilding, prezentare, conferinta de presa, quiz, vizita tematica, open space, photovoice, cafenea publica, reflection group, evalare interemediara si finala, seri interculturale si traditiionale, jocuri de cunoastere, socializare si incredere.
Obiectivele proiectului implementat, realizate la finalul procesului, au fost urmatoarele:
Ob.1. Cresterea gradului de constientizare a unui numar de 30 de tineri ce alcatuiesc grupul tinta ce provin din Romania, Turcia, Italia, Bulgaria si Lituania asupra importantei conservarii mediului inconjurator in contextul impactului oamenilor, intr-o perioada de 7 zile, prin activitati derulate in Ramnicu Sarat, jud. Buzau, Romania.
Ob.2. Dezvoltarea competentelor antreprenoriale ale celor 30 de tineri din grupul tinta ce provin din Romania, Turcia, Italia, Bulgaria si Lituania in vederea valorificarii oportunitatilor energiei regenerabile, intr-o perioada de 7 zile, prin activitati derulate in Ramnicu Sarat, jud. Buzau, Romania.
Ob.3. Dezvoltarea comunicarii interculturale in randul celor 30 de tineri din grupul tinta ce provin din Romania, Turcia, Italia, Bulgaria si Lituania prin implemenetarea de activitati ce provin din aria educatiei non – formale, bazate pe principii recunoscute la nivel European, precum: toleranta solidaritate, egalitate, nediscriminare, respect reciproc, incluziune, coeziune, intr-o perioada de 7 zile, prin activitati derulate in Ramnicu Sarat, jud. Buzau, Romania.
Obiectivele proiectului au fost stabilite si corelate cu obiectivele si prioritatile Comisiei Europene si a Programului Tineret in Actiune, proiectul respectand o serie de deziderate precum: cetatenia active si europeana, comabaterea rasismului, a discriminarilor de orice fel, incluziunea sociala si de grup, dezvoltarea solidaritatii si promovarea tolerantei intre tineri in spatial European, incurajarea intelegerii reciproce intre tineri pe baza utilizarii unor principii ale dialogului intercultural: egalitate, respect, coeziune, unitate, promovarea cooperarii europene, participarea tinerilor, diversitatea culturala, includerea tinerilor cu posibilitati reduse.
Rezultatele cuantificabile obtinute la finalul proiectului au fost urmatoarele:
– 30 de tineri constientizati si implicate in solutionarea problemelor de mediu precum si in oferirea de alternative de manifestare antreprenoriala de valorificare a resurselor mediului inconjurator;
– 1 proces de management de mare calitate, atat d.p.d.v. tehnic cat si financiar structurat pe baza a trei etape: pregatire, schimb si evaluare;
– 1 schimb de tineri implementat cu success si o vizita de planficare in avans in cadrul careia au fost trasate dimensiunile procesului de implementare a proiectului;
– 5 relatii de parteneriat europene valorificate;
– 1 retea de parteneri creata la nivel European, structurata pe baza recomandarilor realizate de catre organizatiile promotoare, ca rezultat al proiectului: http://energymanagementpartners.blogspot.com.
– 1 Brosura ENERGY MANAGEMENT de diseminare a rezultatelor si a impactului proiectului distribuita atat in comunitatile partenerilor cat si in mediul online.
– Peste 70 de activitati implementate pe perioada proiectului prin intermediul a 15 metode de educatie non-formala aplicate;
– 10 luni de activitati effective derulate;
Mai multe detalii despre procesul de derulare a proiectului, fazele implementate si rezultatele tematice obtinute puteti gasi in cadrul articolelor, postarilor si relatarilor:
www.atonix.sperantaramniceana.ro si http://euramnicean.blogspot.com.
Florin Ceparu