ASOCIATIA DE TINERET ONIX

"Un tanar implicat este un tanar bogat"

ASOCIATIA DE TINERET ONIX - "Un tanar implicat este un tanar bogat"

Nu fi privitor, implica-te!

Gratie implicarii mele in diverse proiecte si activitati impreuna cu alti voluntari m-am confrunta cu situatii si probleme care m-au ajutat sa dobandesti noi abilitati. In plus, am invatat cum sa reactionez cand am fost pusa in fata unor intamplari mai putin obisnuite. Dezvoltarea personala prin voluntariat include activitati si experiente prin intermediul carora mi-am imbunatati calitatea vietii si am contribuit intr-o mica sau mare masura la schimbarea vietii altor persoane, prin implicarea mea in proiectele desfasurate.

Acum probabil va intrebati un lucru. Ai vreun beneficiu de pe urma acestor actiuni? Se stie ca in urma voluntariatului nu poti obtine satisfactii materiale, insa poti avea parte de alt tip de beneficii.

Pe mine proiectul RUReality m-a ajutat foarte mult, am dobandit experinta in ceea ce priveste comunicarea in alta limba, totodata am invatat tehnici de cooperare, am invatat sa imi asum responsabilitatea si sa lucrez contra timp. In plus, faptul ca am fost voluntar in acest proiect m-a invatat ce inseamna munca in echipa si comunicarea interculturala. Intrucat am intrat in permanenta in contact cu oameni din diverse medii sociale, am reusit sa ma adaptez si sa dezvolt noi atitudini fata de cei din jur, dar si fata de mediul inconjurator. Poti cunoaste foarte multe persoane care impart aceleasi pasiuni si iti poti face foarte multi prieteni noi. Respectul de sine si increderea in propriile tale forte a crescut considerabil deoarece voluntariatul presupune multa responsabilitate si spirit de echipa, iar unele provocari trebuie depasite si rezolvate cu mult tact.

Am fost intampinati cu materialele de promovare ale proiectului, anume: flyere, afise, pliante, roll-up si banner, acestea producand un impact vizual de creare a unei identificari in imaginea fiecaruia dintre cei care au luat parte la eveniment. Tarile participante au fost Romania, Turcia, Bulgaria si Italia si s-a desfasurat in perioada 02-10 septembrie 2013.

Ma bucur ca am avut sansa sa iau parte la acest proiect, am dobandit foarte multe cunostinte si am devenit o persoana mult mai sociabila. A fost o experinta de neuitat!

Articol realizat in cadrul proiectului „RURealy”, finantat de Comisia Europeana prin Programul „Tineret in Actiune”, actiunea 1.1. Schimb de tineri

 

Gavrila Aurelia – participant RUReality

SA VORBIM DESPRE INCLUDERE IN PROIECTUL ENERGY MANAGEMENT

SĂPTĂMÂNA 16 – 24 Septembrie 2013 … PENTRU MAJORITATEA TINERILOR DIN ORAŞUL NOSTRU ACEASTA A ECHIVALAT CU ÎNCEPUTUL ANULUI ŞCOLAR ŞI LICEAL, DAR PENTRU 7 TINERI ACEASTĂ SĂPTĂMÂNĂ A REPEZENTAT DESCHIDEREA UNEI NOI ŞI FRUMOASE POVEŞTI CARE A CREAT NIŞTE AMINTIRI PE MĂSURĂ.

PROIECTUL ,,ENERGY MANAGEMENT‘‘ A REPREZENTAT UN PROIECT EUROPEAN COMUN ÎNTRE ROMÂNIA ŞI ALŢI PATRU PARTENERI AI ACESTEIA (BULGARIA, TURCIA, ITALIA ŞI LITUANIA).

PE DURATA PROIECTULUI CEI 30 DE PARTICIPANŢI AU COMUNICAT ÎNTRE EI FĂCÂND ASTFEL SCHIMB DE EXPERIENŢE, SCHIMB CULTURAL ŞI AU FOST ACTIVI ÎN TIMPUL ACTIVITĂŢILOR.

FIIND CU TOŢII DIN MEDII SOCIALE DIFERITE ŞI AVÂND FIECARE O SITUAŢIE MATERIALĂ DIFERITĂ, ACESTE DIFERENŢE NU S-AU SIMŢIT DELOC, BA MAI MULT, FAMILIARITATEA ŞI COLEGIALITATEA DE CARE NOI AM DAT DOVADĂ A FĂCUT CA ACEASTĂ ECHIPĂ MARE SĂ POATĂ FI UNITĂ, FOARTE VESELĂ, PLINĂ DE VIAŢĂ ŞI CARE S-A DESCURCAT FOARTE BINE ÎN TOATE ACTIVITĂŢILE PROPUSE PRIN BUNA COOPERARE DINTRE ECHIPELE CARE AVEAU MAI MULŢI TINERI DE NAŢIONALITĂŢI DIFERITE.

CEEA CE AM REALIZAT NOI ÎN TIMPUL ACESTEI SĂPTĂMÂNI A FOST SĂ NE CUNOAŞTEM FIECARE, SĂ SOCIALIZĂM, SĂ NE DISTRĂM, SĂ DESCOPERIM CE PROBLEME DE MEDIU AVEM ÎN ŢĂRILE NOASTRE ŞI CUM NE PUTEM NOI IMPLICA PENTRU A GĂSI SOLUŢII, DAR AM AVUT PARTE ŞI DE MOMENTE UMORISTICE ŞI DE MOMENTELE SPECIALE DIN TIMPUL SERILOR INTERCULTURALE ALE ŢĂRILOR PARTICIPANTE.

PERSONAL POVESTEA, „ENERGY MANAGEMENT’’ CARE A ADĂUGAT ÎNCĂ UN ALT CAPITOL FRUMOS DIN VIAŢA MEA, A REPREZENTAT UN MOMENT ÎN CARE N-AM (MAI) SIMŢIT CĂ CEILALŢI MĂ VĂD DIFERIT, ÎN CARE MI-AM SCHIMBAT PĂREREA DESPRE ANUMIŢI OAMENI AI UNOR ŢĂRI, ÎN CARE AM ÎNVĂŢAT NOI LUCRURI DESPRE CULTURA ŢĂRILOR PARTICIPANTE ŞI MI-AM DEZVOLTAT COMUNICAREA ÎN LIMBA ENGLEZĂ, DEOARECE ŞTIM CU TOŢII CĂ FĂRĂ ACEASTA NU VOM PUTEA COMUNICA EFICIENT ATUNCI CÂND VOM DORI SĂ PLECĂM ÎN AFARA GRANIŢELOR.

ÎNTOTDEAUNA E MAI GREU LA ÎNCEPUT, PÎNĂ NE CUNOAŞTEMM FIECARE, DAR PE URMĂ TOTUL VINE DE LA SINE. PENTRU MINE ŞI CEI CARE AU FOST NOI ÎN ASTFEL DE PROIECTE ŞEDEREA ÎN CAMERE CU UN PARTICIPANT SAU CU MAI MULŢI PARTICIPANŢI DIN ALTE ŢĂRI A AVUT SCOPUL ACESTA DE ELIMINARE A EMOŢIILOR, DE ELIMINARE A STEREOTIPURILOR ŞI DE A CREA O LEGĂTURĂ ÎNTRE PARTICIPANŢI.

ASTFEL AM VĂZUT CĂ NU SUNTEM PREA DIFERIŢI ŞI CĂ-N CIUDA MERIDIANELOR DIFERITE, DE CARE APARŢINEM, FACEM PARTE DIN ACEST VECHI CONTINENT CARE NE ESTE CASA.

CEEA CE DORESC SĂ SUBLINIEZ PRIN ACEST ARTICOL ESTE FAPTUL CĂ, REPET, ÎN ACEST PROIECT CA-N MULTE ALTE PROIECTE DE ACEST TIP (SCHIMB DE TINERI) DIFERENŢELE DE ORICE FEL SUNT TRECUTE CU VEDEREA, NU EXISTĂ DISCRIMINAREA, SE REALIZEAZĂ O INTEGRARE ŞI-N URMA ACESTUIA SE CREAZĂ RELAŢII FRUMOASE ÎNTRE PARTICIPANŢII ŢĂRILOR, IAR ÎNTOTDEAUNA MOMENTUL PLECĂRII ESTE CEL MAI EMOŢIONANT MOMENT DIN TIMPUL PROIECTUL/PROIECTELOR.

AŞTEPTĂM NOI PROIECTE, NOI ŞANSE DE A NE REEVALUA, DE A NE SCHIMBA PE NOI ŞI PE CEILALŢI ŞI DE A NE FACE NOI PRIETENI CU SCOPUL DE A DEVENI MAI UNIŢI ŞI DE A ELIMINA ASTFEL STEREOTIPURILE PE CARE LE AVEAM CÂNDVA UNII FAŢĂ DE CEILALŢI.

A FI ACTIV PRODUCE O SOCIETATE ACTIVĂ CARE DEVINE UNA FERICITĂ!

 

Baciu Ionut – Participant ENERGY MANAGEMENT

Articol realizat in cadrul proiectului ENERGY MANAGEMENT, finantat de Comisia Europeana prin Programul “Tineret in Actiune ”, Actiunea 1.1. Schimb de tineri

Seri interculturale „Energy Management”

În cadrul proiectului ENEMA au avut loc 3 seri interculturale, prima fiind a bulgarilor, a doua a românilor și a turicilor, iar a treia fiind seara lituanienilor si a italienilor, toate aceste seri au fost pline de veselie, muzică, mâncare bună și distracție, totodata prezentările din cadrul acestora au fost pe de-o parte amuzante dar si educative.

In seara tradiționala a românilor, am avut brânză cu smântână si mămăligă, sarmale, o salată și clătite, feluri care chiar au fost apreciate de participanții străini ai proiectului, deși unii au avut mici neînțelegeri cu mâmâliga. Au urmat dansurile tradiționale, unde am avut participanți din țara noastră mândrii îmbrăcați in costume populare, pentru a invita si pe restul la horă, horă ce a captat atenția și ne-a distrat. A urmat o prezentare video a țarii noastre, după care am supus străinii la un QUIZ cu răspunsuri din prezentarea urmărită anterior, premiul costând in onoarea de a gusta putin din băutura traditionala a românilor. După a urmat si mai mult dans in horă și voie bună. Consider că după aceasta seară, au ajuns să ințeleagă mai bine țara noastră si cum noi ne distrăm, ba chiar și o parte din tradițiile noastre.

In următoarea seară, am fost serviți cu salată bulgarească, cu o plancintă foarte delicioasă specifică lor, banița, iar turcii ne-au servit cu dulcuri (rahat, bomboane, mai mult rahat) și un fel de mancare ce conținea iaurt cu bucăti subțiri de castravete. Dupa fiecare țara a avut câte o prezentare, și alte QUIZ-uri, bulgarii oferind drept răsplată din băutura lor tradițională (Raki), iar turcii, care au avut o prezentare foarte amuzantă au oferit cadou un breloc foarte frumos, si diferit unul de altul, pentru fiecare participant. După au urmat si dansuri, unde am aflat că bulgarii au niște dansuri asemănătoare cu ale noastre, oarecum puțin mai mult ca un joc, dar la fel foarte frumoase și captivante.

Pot spune că  ultima seară culturală a fost o combinație reușită, astfel incât italienii și lituanienii au avut o oarecare sinergie, si o ințelegere aparte, mai competitivă. Italienii au avut cum era de așteptat paste și bruschete, iar lituanienii ne-au oferit o supă rece specifică și niște clătite din cartofi foarte gustoase. Pe urmă ca și in restul serilor au urmat prezentări ale tărilor. Restul serii fiind distracție și socializare.

In urma acestor seri interculturale, consider că s-au imbunătățit relațiile dintre participanți, si intelegerea reciprocă dintre toate aceste diferite dar nu foarte mult, culturi.

Articol realizat in cadrul proiectului „Energy Management”, finantat de Comisia Europeana prin Programul „Tineret in Actiune”

Coserea Valentin – participant ENERGY MANAGEMENT