ASOCIATIA DE TINERET ONIX

"Un tanar implicat este un tanar bogat"

ASOCIATIA DE TINERET ONIX - "Un tanar implicat este un tanar bogat"

Energy Management – Concluzii ale unor amintiri de neuitat!

           Odata cu sosirea zilelor lui septembrie, au ajuns si participantii proiectului “Energy Management” la Ramnicu Sarat, astfel incat nici nu am mai simtit racoarea zilelor, ci doar bucuria si caldura unor clipe de poveste..

            Mi-as dori sa va povestesc despre aceste clipe minunate, pe care eu, personal, nu le voi putea pierde niciodata din amintire, insa nici din suflet.

            In primele doua zile as putea spune ca ne-am acomodat cu atmosfera proiectului, ne-am cunoscut mai bine, mai ales ca participantii din proiect erau atat din Romania, dar si din Lituania, Italia, Turcia si Bulgaria. Jocurile de cunoastere, energizerele si toate momentele dintre acestea ne-au ajutat foarte mult sa ne depasim temerile si sa ne imprietenim cat mai repede unii cu altii.

            Ce s-a intamplat defapt in proiect?

          In acest proiect am invatat foarte mult. Initial, nu am crezut ca voi dobandi atat de multe cunostinte despre energia regenerabila si toate ramurile acesteia, insa cu cat activitatile despre aceasta tema erau mai profunde, cu atat ne-am deschis mai mult asupra subiectului si asupra invatarii.

            Ce NU s-a intamplat in proiect?

            In primul rand, nu s-a pierdut timpul. Fiecare zi de proiect a fost plina, si chiar daca aveam timp liber scris in program, ne ocupam de pregatirea celorlalte activitati, mai ales ca noi, romanii eram si organizatorii proiectului si ne doream DOAR feedback pozitiv.

            In alta ordine de idei, nu ne-am rezumat doar la a participa la activitati, ci si la a deveni prieteni apropiati, pentru a mentine legatura chiar si peste ani. Cred ca este incredibil sentimentul care te incearca atunci cand esti participant cu alte persoane din Uniunea Europeana.. La inceput esti timid, retras, rezervat, plin de temeri, insa cand vezi optimismul tuturor si voia buna, incepi usor usor sa te deschizi noilor situatii aparute si sa te increzi in adevarata prietenie.

            Ce am invatat din acest proiect ?

            Nu cred ca am indeajuns de multe cuvinte sa-mi exprim parerea despre tot ce am invatat in acest proiect. De la cunostinte legate de energia regenerabila, un stil de viata ECO, sau cum sa gestionez energia si resursele naturii, pana la partea spirituala, in fata careia am evoluat si mi-am facut mult mai multi prieteni.

            Ce pot recomanda viitorilor participanti in schimburile de tineri?

            Fiti optimisti ! Nimic altceva nu mai conteaza, mai ales ca schimburile de tineri te invata tot ce trebuie sa stii despre interculturalitate, cetatenia europeana sau a fi un adevarat participant la viata Uniunii Europene. Dar cel mai important sfat pe care eu, drept participant, vi-l pot oferi, este acela de a-ti depasi propriile limite ! Stiti si voi vorba aceea “Sky is the limit!”

Asadar, nu va opriti nicicum, niciunde, niciodata ! Profitati de orice sansa ce vi se ofera, iar satisfactia de pe urma acesteia va fi surprinzator de placuta !

Constantinescu Maria Alexandra – Participant

Articol realizat in cadrul proiectului ENERGY MANAGEMENT, finantat de Comisia Europeana prin Programul „Tineret in Actiune”, Actiunea 1.1. Schimb de tineri

Participarea în proiectul RUReality, o investiție în educația mea!

Proiectul ”Rureality”, desfășurat în perioada 02-09 septembrie 2013, derulat de Primăria Podgoria și finanțat de Comisia Europeană prin Programul Tineret în Acțiune, a avut ca scop promovarea atât a spațiului rural cât și a oportunităților specifice acestui mediu, în rândul tinerilor din cinci țări aflate-n parteneriat : România, Bulgaria, Turcia, Italia și Slovenia.

Aleasă în urma procesului de selecție pentru alcătuirea grupului țintă de cinci participanți, am avut ocazia să iau contact cu ”altceva” decât ceea ce promovează educația formală. Până acum, sceptică în caracterul educativ al proiectelor de voluntariat, am devenit o încurajatoare și promovatoare a proiectelor de tineret.

După încheierea proiectului ”Rureality” m-am întors, ca de fiecare dată, cu idei și cunoștințe noi. Acum nu mă mai regăsesc în cuvintele de altă dată, rezumate doar la ”nu știu / nu vreau să știu”, acum totul se leagă de acel” am învățat să-nvăț”, însumat inconștient pe parcursul schimbului de tineri. Aceste cunoștiințe le-aș plasa în două planuri: unul spiritual, vizând direct persoana mea, cu acele ”ajustări” făcute în comportamentul,firea și concepțiile mele, iar altul material,practic. Astfel, am învățat să învăț prin alții. Am avut de fiecare dată puterea să recunosc că nu știu și am acceptat ideile venit de la ceilalți, fără a critica sau a exclude prompt orice nu coincidea propriilor mele concepții. Am învățat să preiau tot ceea ce mi se pare folositor de la ceilalți și să modelez acele lucruri încât să se muleze pe credințele mele proprii. Am învățat să fiu dezinvoltă, să renunț la timiditate în schimbul unei poziții ferme.

Am învățat să greșesc, să râd când se-ntâmplă asta, fără ca ceilalți să mă privească greșit, ci doar să-mi împărtășească umorul. Și poate, lucrul cel mai important este că am învățat că orice om este o piatră de temelie în formarea unei societăți. Mi-am întărit convingerea că dacă fiecare om ar face ceva să schimbe problemele cu care azi ne confruntăm, am trăi într-o societate mai puțin incorectă, o societate în care discriminarea elevilor din mediul rural nu ar exista. Am văzut asta în urma activităților din cadrul proiectului în care fiecare participant oferea o schimbare, dorea o schimbare a situației actuale. Lăsând cunoștiințele asimilate în vederea dezvoltării proprii, mă întorc la cunoștiințele practice dobândite. Am învățat să lucrez în echipă, în vederea îndeplinirii sarcinilor diferitelor activități.

Am învățat să comunic pentru a reuși să ajungem la puncte comune în diferitele workshopuri. Am învățat să apreciez beneficiile de care dispun, comparativ cu problemele discriminatorii cu care se lovesc tot mai mult elevii din mediul rural din toate țările participante. Am învățat lucruri specifice fiecarei țări, de la obiceiuri până la expresii. Am învățat să mă folosesc de cunoștiințele teoretice pentru a le dobândi pe cele practice.

Am învățat… și o lungă listă ar continua…

Articol realizat in cadrul proiectului „RUReality”, finantat de Comisia Europeana prin Programul „Tineret in Actiune”, actiunea 1.1. Schimb de tineri

 

Ana-Maria Cristina Barbu – participant RUReality

Energy Management, un pas către cunoașterea interculturală, UN PAS SPRE CONȘTIENTIZARE!

Oportunitățiile tinerilor în Uniunea Europeană reprezintă calea prin care tinerii pot înțelege mult mai ușor și direct rolul activ pe care noile standarde europene le aduc în calea dezvoltării lor, proiectele repetate și rezultatele continue anunțând în mod continuu e evoluție în mentalitate ce trebuie de fiecare dată sprijinită. Astfel, proiectele finanțate de către Comisia Europeană prin Programul “Tineret în Acțiune”, destinate în mod exclusiv tinerilor de până în 30 de ani constituie în mod clar o rampă de lansare și cunoaștere, o resursă de formare și informare, un izvor continuu de COMPETENȚE, un concept ce este sprijinit din ce în ce mai mult și de educația formală, fără însă a oferi o rețetă general valabilă de succes pentru valorificarea cunoștințelor și abilităților tinerilor, accentul picând doar pe informație în detrimentul experienței.

Astfel, învățarea experiențială, atât de importantă în procesul de definire a oricărui tânăr tinde să cadă de multe ori în plan secundar, mai cu seamă atunci când tinerii ies de pe băncile școlilor, din specializări reale, lovindu-se de durerosul zid al întrebării: ”Ce știți să faceți?”

Nu pot susține și nici demonstra că DOAR non – formalul, proiectele europene de tineret, proiectul ENERGY MANAGEMENT, va putea schimba situația în ceea ce privește învățarea ori percepția generală a acestui proces la nivelul întregului sistemului de învățământ, însă SUSȚIN cu încredere și exemple evoluția tinerilor către o mentalitate mai sănătoasă, prin interculturalitate, prin rezultate, exemple palpabile și noi perspective.

Raportându-ne la proiectul nostru, tuturor tinerilor din comunitățile partenere, provenind din România, Italia, Lituania, Bulgaria, ori Turcia le-a fost prezentată situația mediului înconjurător în propriile state, însă doar cei selectați pentru a face parte din grupul țintă au avut șansa de a trece la următorul nivel, acela experiențial, valorificându-și odată cu această ocazie drepturile cetățenești europene la mobilitate, liberă exprimare, învățare, formare și alte drepturi conexe, descoperind prin propria implicare faptul că informația obținută în școală poate fi utilizată la un nivel mult mai ridicat, acesta fiind cel experiențial.

Tinerii din dorința de a cunoaște lucruri noi, motivați de ocazia de a face comparații, statistici, echivalări ori de a trece prin propriile simțuri experiențe de mediu, au reușit pe parcursul celor 8 zile de activități (16-24 septembrie) derulate în Râmnicu Sărat să ofere un exemplu de responsabilitate și interes față de mediul înconjurător, un model antreprenorial în ceea ce privește propriile interese de dezvoltare, un sens dovedit al vieții care în ciuda tuturor încercărilor vremii, oferă în mod aproape gratuit oportunitatea tinerilor de a se dezvolta, de a învăța și de a face un „upgrade” calitativ, de impact și susținere propriei evoluții socio – profeionale.

Așa cum majoritatea tinerilor au afirmat, legăturile create pe parcursul proiectului, descoperirea interculturală, legătura de colaborare continuă dintre comunitățile partenere și mai ales competenâele dobândite concretizate în înmânarea unui Certificat Youthpass, reprezintă adevărate rezultate de impact ale proiectului ENERGY MANAGEMENT, un impact ce a creat tineri mai non – formali dar și mai responsabili, mai pregătiți și totodată mai conștienți de propriile oportunități de dezvoltare.

 

Florin Ceparu – Președinte A.T. ONIX

IMPACTUL PRODUS IN CADRUL PROIECTULUI “RUREALITY”

In perioada 02-10 spetembrie 2013 in orasul nostru s-a desfasurat proiectul “RuReality”, proiect in care au fost angrenati tineri din patru tari: Romania, Italia, Turcia si Bulgaria, cu scopul de a promova patrimoniul cultural al tarlor participante, de aleimina discrminarea si de a gasi noi oportunitati pentru tinerii din mediul rural.

Acest proiect a avut ca obiectiv pe langa cele de mai sus, informarea comunitatii locale despre  valorile promovate de proiect dar si despre subiectul acestuia. Impactul pe care l-a avut acest proiect asupra comunitatii locale a fost unul pozitiv oamenii fiind interesati de proiect, de tema sa, de ceea ce promoveaza si ceea ce vrea sa schimbe in gandirea oamenilor, mediul rural fiind un subiect ce prezinta interes pentru majoritatea persoanelor. Lupta anti discriminare a continuat si in acest proiect care a transmis tuturor ca toti oamenii sunt egali in drepturi si ca discriminarea desi este una dintre marile probleme ale lumii contemporane este un concept gresit, ce ar trebui eleiminat din gandirea fiecaruia. Frumoase si emotianante pentru fiecare din voluntari sunt momentele cand anumite perosane pe care inainte nu le cunosteai te opresc pe starda in diferite momente ale proiectului si te intreaba ce se intampla si ce vrei sa promovezi prin astefel de actiuni. Astfel apare o stransa legatura intre grupul de voluntari si comunitate, dar principalul beneficiu al acestei discutii este acela de informare a cetateanului intr-un mod non-formal. Aceasta este unul dintre momentele in care voluntariatul schimba in bine comunitatea locala demonstrandu-se din nou ca voluntarii sunt un lucru extraordinar pentru societate.

De la inceputul proiectului au fost prezentate cateva idei de antreprenoriat ce au succes in mediul rural pentru a observa inca o data ca posibilitatile de dezvoltare a tinerilor in mediul rural exista  cu adevarat si ar trebui promovate. Participantii au adus noi idei pentru antreprenorii rurali iar apoi au vizitat un exepmlu de afacere in medil rural si binele pe care acesta il produce asupra comunitatii locale, lucru ce a avut un impact deosebit asupra grupului de tineri implicati in proiect deoarece acestia au vazut un exemplu practic si au primit informatii despre realizarea acestuia, iar in acelasi timp ei au putut sa sugereze diferite idei viitorilor antreprenori.

Activitatile si tema proiectului au fost benefice pentru grupul de participanti, acestia dezvoltandu-si spiritul de lucru in echipa, competentele lingvistice si interculturale dar si spiritul de antrepronor si capcitatea de comunicare, scoializare si integrare intr-un grup dar si pentru comunitatea beneficiara, comuna Podgoria, care a primit ajutorul participantilor in combaterea problemelor existente la nivelul comunei .

In loc de concluzie as dori sa comunic cititorilor ca voluntariatul e una dintre principalele valori promovate de UE dar in primul rand cel mai mare bine pe care il pot face comunitatii din care fac parte si nu numai si ca in acelasti timp ei se dezvolta din punct de vedere socio-profesional. Un voluntar care vede ca ceea ce promoveaza are un impact puternic asupra societatii, imapact pe care acest proiect l-a avut din plin, e fericit pentru ca ceea ce a facut el a schimbat ceva in bine, un om implicat fiind un om mai bogat spiritual.

TROSCOT SILVIU, Participant

Articol realizat in cadrul proiectului RUREALITY, finantat de Comisia Europeana prin Programul “Tineret in Actiune ”, Actiunea 1.1. Schimb de tineri

Vizita de Planificare in Avans din cadrul proiectul ENERGY MANAGEMENT, un real success!

In perioada 23 – 25 august 2013, Ramnicu Sarat a fost gazda Vizitei de Planificare in Avans aferente proiectului “Energy Management”, finantat de Comisia Europeana prin Programul “Tineret in Actiune”, Actiunea 1.1 Schimb de tineri. La intalnire au luat parte liderii de grup ai celor 6 state promotoare dupa cum urmeaza: Maria Constantinescu – Romania, Merve Temizkan – Turcia, Monica Poggi – Italia, Ruta Gudasyte – Lituania, Klemen Vitkovic – Slovenia si Malinka Valkova – Bulgaria.

Intalnirea liderilor dezvoltata mai cu seama in data de 24 august a avut ca obiectiv atingerea unei triple dimensiuni a procesului de implementare si invatare: in primul rand este vorba de contactul interpersonal ce defineste dimensiunea sociala, in care liderii au avut ocazia de a se cunoaste mai bine, de a impartasi experiente si a-si promova prorpiile organizatii; dimensinea interculturala, in care a fost posbilil contactul cu spatial culturalitatii si spiritualitatii ramnicene prin realizarea de vizite tematice si in al treilea rand si cel mai important dimensiunea tematica ce a constat in dezvoltarea de discutii referitoare la activitatile mentionate in agenda proiectului, stabilirea de reguli aplicabile proiectului si valabile pentru grupurile de participanti ce se vor intalni cu ocazia schimbului in perioada 16 – 24 septembrie, conditiile financiare si de organizare fiind stability responsabili si responsabilitati pentru fiecare din grupuri, pe care liderii le-au acceptat, aducand mai mult decat atat idei si conceptii noi in slujba imbunatatirii metodelor de implementare ale activitatilor.

Vizita de pregatire a fost un prilej deosebit de important de a lua cunostinta stadiul de formare al grupurilor, singurul care a mentionat existent unor probleme in alcatuirea intregului grup fiind liderul din Slovenia, din cauza unor probleme interioare organizatiei.

Imagini din timpul Vizitei de planificare au fost postate pe pagina de Facebook a Asociatiei de Tineret Onix, la sectiunea: „Energy Management”, VPA, 23 – 25 august 2013.

 

Florin Ceparu,

Presedinte A.T. ONIX

Proiectul “Energy Management” vizibil datorita TV SUD EST si TVSAT 2002!

          Televiziunea regional TV SUD EST, alaturi de TVSAT 2002, reprezinta partenerii media unici cu care Asociatiile de Tineret ramnicene, in general, si Asociatia de Tineret Onix, in mod specific, colaboreaza in vederea promovarii etapelor de implementare ale activitatilor specifice, legatura de colaborare datand inca din anul 2009 atunci cand ATCE Speranta Ramniceana implementa primele proiecte destinate tinerilor, finantat de Comisia Europeana prin Programul TiA, si anume “Educatie Ecologica prin Teatru” ori “Micul Jurnalist”.

          De atunci si pana in prezent, TV SUD EST, respective TV SAT 2002, s-au dovedit a fi factori ce au stat alaturi in mod determinant si continuu proiectelor de tineret derulate de catre organizatiile ramnicene, in mod gratuit, ori mai bine spus voluntar, in mod apreciabil, conform contextului proiectelor derulate.

          Este si cazul proiectului “Energy Management” al A.T. ONIX derulat cu finantare din partea Comsiei Europene prin Programul TiA, in promovarea caruia reprezentantii organizatiei au fost invitati spre a lua parte in data de 04 septembrie la Emisiunea PRESA LIBERA TRECERE, o emisiune de o importanta notorietate locala si regionala moderata de Loredana Balan, un adevarat pilon de rezistenta al colaborarii si comunicarii dintre mediul ONG ramnicean si comunitatea locala.

          Invitatii, Ceparu Florin, Volodea Mateevici si Giorgiana Vlasceanu, au avut astfel ocazia de a promova scopul si obiectivele proiectului “Energy Management” precum si ale celorlalte proiecte derulate cu finantare comunitara implementate la Ramnicu Sarat: “Edu Performing”, “Traieste poezia prin teatru TRUP” si “Youth trotter- jurnal pe bicicleta” – A.T. ONIX, “European Union Republic and Monarchy EURAM” si “Tastes like European Culture TEC”  – FORTES, “Solidarity and Understanding between neighbours SUN” si “Vice Versa – Youth mobility in the EU ” – ATCE Speranta Ramniceana, “Traditii in Balkani” si ”Get high through sports” – A.T. Youth Xperience, “RUReality” si “Media facets in youth policy and democracy” – Primaria Podgoria.

          Emisiunea integrala poate fi vizionata prin accesarea urmatorului link: http://www.jurnal.tvsatrm.ro/2013/09/05/presa-%E2%80%93-libera-trecere-%E2%80%93-4-sept/, aceasta fiind distribuita si pe paginile de facebook ale organizatiile beneficiare.

          Folosim acest prilej spre a transmite televiziunilor TVSAT 2002 si TV SUD EST multumirile si aprecierile intregilor echipe de implementare ale proiectelor promovate, pentru sustinerea neconditionata a voluntariatului ramnicean si pentru rolul activ pe care acestia il au in promovarea valorilor si initiativelor puse in slujba tinerilor din comunitatea locala.

Florin Ceparu,

Presedinte A.T. ONIX

“Energy Management” si „RUReality” doua noi proiecte lansate in cadrul Actiunii 1.1 Schimb de tineri

          Proiectul Asociatiei de Tineret Onix, “Energy Management”, alaturi de „RUReality”, al Primariei Podgoria, ambele demarate in luna mai 2013 isi desfasoara perioada de pregatire printr-o serie repetata de actiuni de vizibilitate menite sa promoveze proiectul in cadrul comunitatii locale a Mun. Ramnicu Sarat. Dupa comunicatul de presa de lansare a proiectului a venit momentul Conferintei de lansare comuna derulata in cadrul Centrului de Tineret FORTES, eveniment la care au participant un numar de peste 30 de tineri, atat component ai grupului tinta cat si alti tineri, membri si voluntari ai organizatiei, precum si conducatori ai altor ONG-uri locale si responsabili de cultura. Evenimentul a fost totodata promovat si de catre televiziunea locala TV SAT 2OO2 prin elaborarea unui material transmis comunitatii ramnicene, in data de 02 septembrie 2013.

          Principalele subiecte dezvoltate au facut referire la aducerea la cunostinta a detaliilor proiectului: titlu, perioada, locatie, activitati, scop, obiective, partenerii proiectului in numar de sase provenind din Italia, Turcia, Bulgaria, Slovenia, Lituania si Romania, o atentie deosebita fiind acordata identificarii si promovarii clare a elementelor fundamentale ale autoritatii finantatoare, anume Comisia Europeana prin Programul “Tineret in Actiune”.

         In cadrul conferintei de lansare, participantii au fost intampinati cu materialele de promovare ale proiectului, anume: flyere, afise, pliante, roll-up si banner, acestea producand un impact vizual de creare a unei identificari in imaginea fiecaruia dintre cei care au luat parte la eveniment.

          Imagini din cadrul actiunii pot fi vizualizate in cadrul paginii de facebook Asociatiei de Tineret ONIX, ce poarta acelasi nume in cadrul sectiunii de fotografii: „Energy Management” si „RUReality” – CONFERINTA DE PRESA – 29 august.

          Perioada urmatoare va fi destinata actiunilor de vizibilitate, asa cum au fost derulate si pana in prezent, constand in realizarea de articole, promovare online, precum si campanii de promovare stradala, astfel incat ramnicenii sa poata lua cunostinta de schimbul intercultural de tineri ce se va derula in Ramnicu Sarat in perioada 16 – 24 septembrie 2013.

 

Florin Ceparu,

Presedinte A.T. ONIX