Proiectul “Traieste poezia prin teatru” a depasit de mult statutul sau fizic, devenind o adevarata stare de spirit, o piatra de temelie a relatiei dintre Ramnicu Sarat, Romania si Edinet,. Rep. Moldova. Opt zile de activitati au fost de ajuns ca 24 de tineri membri ai celor doua comunitati sa dea viata spiritului de roman adevarat, iubirii fata de poezie si frumos, trairii prin versuri, indepartarii de trup si indreptarii spre spirit.
TRUP, asa cum a fost el denumit nu a existat niciun moment fara suflet. Inca din prima zi de activitati, intalnirea tinerilor a produs un effect emotional aparte. Detinand un limbaj romanesc diferit, intr-o limba comuna, impartasind aceleasi gesturi, insa provenind din medii de viata diferit, tinerii au spus da provocarii spre unitate, spre impartasirea acelorasi valori ale trecutului, elementul de unificare fiind poezia.
Structurat pe o tripla dimensiune, proiectul nostru a demarat intr-o viziune romantic absoluta. Dupa o prezentare dinamica si tinereasca realizata de catre dl. Bratu Nicolae, profesor de Limba Franceza si impatimit poet al vremurilor noastre, un poet si un profesor al tineriilor, a venit momentul creatiei pentru care grupul s-a deplasat la Poiana Pinului aici unde pentru ma bine de doua ore au fost create poate cele mai fine versuri ce au fost vreodata auzite in acele locuri. Finalizand in recitare, tinerii au inteles poate pentru prima data de ce sunt acolo, care este rolul lor si cat de important este sa incerci chiar si atunci cand neincrederea te face sa crezi ca nu vei reusi nimic. Un fals demonstrate de talentul tinerilor, de momentele de inspiratie pe care cei 24 de invatacei l-eau transpus in melodioase versuri pline de inspiratie, de natura, de suflet. Sentimentul inceput aici a fost continuat in cea de-a doua component printr-un aer simbolist, in care simbolul a stat in centrul intelegerii tinerilor si organizarii lor inspre noi creatii poetice. Locatiile alese pentru a compune nu au fost nici de aceasta data la voia intamplarii: Cimitirul si puscaria, au reprezentat locatiile din care tinerii si-au cules inspiratia, profund “afectati” de istoria atat de tulbure a celor doua lacasuri, plina de simboluri, de imagini, ce au fost preluate si transpuse in versuri de cele mai multe ori amare.
Prezenta tinerilor in acest spatiu al batranetii, al trecutului a facut ca perspectiva lor, viziunea si intelegerea lor asupra acestor medii sa fie una deosebit de ampla tinzand spre absolut. Pixurile asternute pe hartie au surprins prin mintea tinerilor durerea, angoasa, frica, intunericul, lipsa, si alte motive ce stau in lungi ori scurte versuri dovada unor spatii cumplite de inspiratie, de regasire, re reflectare.
Un simbolism ce odata depasit a refulat in nou, traditionalismul reprezentand ultimul curent sub influenta caruia tinerii au avut sansa de a compune. Complexul “Bella Italia” alaturi de Centrul de Tineret FORTES, au fost ultimele locatii in care tinerii au compus.
Alaturi creatiei poetice, teatrul a jucat un rol deosebit de important, energia participantilor fiind canalizata nu doar spre creatie cat si spre punerea in scena a diferitelor poezii si momente deosebit de importante din istoria si memoriile tinerilor participanti. In acest mod, abilitatile artistice, inclinarea catre cultura este una totala, un rezultat ce nu trebuie trecut cu vederea ci din contra sustinut si promovat astfel incat cultura, redefinirea frumosului si a uratului, sa nu moara niciodata ci sa stea dovada continu a pretuirii omului.
Traieste pozia prin teatru – proiect finantat de Comisia Europeana prin Programul “Tineret in Actiune”, actiunea 3.1a – Schimb de tineri
Florin Ceparu