ASOCIATIA DE TINERET ONIX

"Un tanar implicat este un tanar bogat"

ASOCIATIA DE TINERET ONIX - "Un tanar implicat este un tanar bogat"

Romania si Republica Moldova, o prietenie vesnica!

Pentru o clipa m-am temut.. atat de greu este sa faci fata la 24 de oameni ce teoretic isi doresc sa vorbeasca in acelasi timp, graind aceeasi limba… Cine ar fi spus ca vor vorbi pe rand?

Am vrut reguli intre noi si voi… Cine-ar fi spus ca dragostea noastra de neamuri infratite nu are nicio regula?

Prin minte mi-a trecut ca poate-n nebunia lor, ca daca nici ei nu au, cine mai are, tinerii se vor inversuna sa creada-n neputinta lor de a crea… Cine ar fi spus ca azi sunt toti plini de incredere?

Am stat pe ganduri crezand ca o granita poata sa rupa sangele iubirii in doua… Cine ar fi spus ca iubirea este vesnica?

Mi-am pus adesea capul in palme gandindu-ma ca (noi si voi) vom simti pe rand… Cine-ar fi spus ca avem acelasi suflet?

M-am intrebat adesea de nu m-am pripit… Cine-ar fi spus ca niste copii or sa ma convinga.. ca m-am pripit atunci cand am gandit c-am sa ma pripesc.

Nu de putine ori nu am crezut in mine… Cine-ar fi spus ca voi, moldoveni dragi, o sa credeti?

Nu rar, frumos m-am imbarbatat cu tineretea voastra… Cine-ar fi spus ca toate sunt la fel?

Si nu de multe ori avem sansa sa intelegem… Cine-ar fi spus ca voi le veti intelege pe toate?

Si semne de intrebare uneori punandu-ne, caci nu cunostem adevarul: sa fie oare o fratie intre noi?… EU INTOTDEAUNA AM CREZUT!

 

Florin Ceparu si… Intrebari, pline de raspunsuri

Traieste poezia prin teatru – proiect finantat de Comisia Europeana prin Programul “Tineret in Actiune”, actiunea 3.1a – Schimb de tineri

“RUReality”, stereotipuri rurale, facute vizibile!

          Proiectul finantat de Comisia Europeana prin Programul TiA reprezinta a doua ocazie de includere a tinerilor pe care Primaria Podgoria o pune in slujba tinerilor locali si din Ramnicu Sarat. Finantat la termenul 1 februarie, proiectul trateaza problema antreprenoriatului in mediul rural, in acest sens fiind pregatita o serie de activitati ce pornesc de la problema educatiei, culturii si sportului, toate tratate din perspectiva oportunitatilor antreprenoriale pe care fiecare domeniu le pune in calea implicarii tinerilor.

          Aflat in etapa de pregatire a activitatilor, proiectul RUReality isi valorifica oportunitatea de a fi vizibil, astfel, printr-o serie de activitati de notorietate. In primul este vorba despre o campanie de informare derulata de catre tinerii din grupul roman in Ramnicu Sarat prin intermediul careia sunt facute vizibile prin distribuirea materialelor de promovare detaliile proiectului precum si sprijinul financiar pe care Comisia European ail acorda in vederea implementarii proiectului. Actiunile de vizibilitate stradala sunt completate de o promovare online in acest sens fiind deja creat grupul de discutie RUReality, aici unde sunt deja derulate actiuni de cunoastere, un prim contact intercultural, la distanta al participantilor.

          Activitatile de vizibilitate vor continua si in perioada urmatoare, fiind acordata astfel o atentie deosebita promovarii online si prin intermediul mass-media fiind deja programata aparitia responsabililor de proiect in cadrul televiziunii regionale TV SUD EST, pentru data de 04 septembrie 2013, imediat dupa demararea procesului efectiv de implementare a schimbului de tineri.

           Promovarea proiectului vine astfel in deplina legatura cu Vizita de Planificare in Avans derulata in perioada 15 – 17 august in localitatea Ramnicu Sarat, aici unde liderii din statele partenere: Romania, Turcia, Bulgaria si Slovenia s-au intalnit pentru a pune la punct toate detaliile de organizare si derulare efectiva a schimbului de tineri ce va avea loc in perioada 02 – 09 septembrie, de asemenea, in Ramnicu Sarat.

Rotea Emilian,

Lider de grup ROMANIA

Vizita de Planificare in Avans din cadrul proiectul ENERGY MANAGEMENT, un real succes!

          In perioada 23 – 25 august 2013, Ramnicu Sarat a fost gazda Vizitei de Planificare in Avans aferente proiectului “Energy Management”, finantat de Comisia Europeana prin Programul “Tineret in Actiune”, Actiunea 1.1 Schimb de tineri. La intalnire au luat parte liderii de grup ai celor 6 state promotoare dupa cum urmeaza: Maria Constantinescu – Romania, Merve Temizkan – Turcia, Monica Poggi – Italia, Ruta Gudasyte – Lituania, Klemen Vitkovic – Slovenia si Malinka Valkova – Bulgaria.

          Intalnirea liderilor dezvoltata mai cu seama in data de 24 august a avut ca obiectiv atingerea unei triple dimensiuni a procesului de implementare si invatare: in primul rand este vorba de contactul interpersonal ce defineste dimensiunea sociala, in care liderii au avut ocazia de a se cunoaste mai bine, de a impartasi experiente si a-si promova prorpiile organizatii; dimensinea interculturala, in care a fost posbilil contactul cu spatial culturalitatii si spiritualitatii ramnicene prin realizarea de vizite tematice si in al treilea rand si cel mai important dimensiunea tematica ce a constat in dezvoltarea de discutii referitoare la activitatile mentionate in agenda proiectului, stabilirea de reguli aplicabile proiectului si valabile pentru grupurile de participanti ce se vor intalni cu ocazia schimbului in perioada 16 – 24 septembrie, conditiile financiare si de organizare fiind stability responsabili si responsabilitati pentru fiecare din grupuri, pe care liderii le-au acceptat, aducand mai mult decat atat idei si conceptii noi in slujba imbunatatirii metodelor de implementare ale activitatilor.

          Vizita de pregatire a fost un prilej deosebit de important de a lua cunostinta stadiul de formare al grupurilor, singurul care a mentionat existent unor probleme in alcatuirea intregului grup fiind liderul din Slovenia, din cauza unor probleme interioare organizatiei.

          Imagini din timpul Vizitei de planificare au fost postate pe pagina de Facebook a Asociatiei de Tineret Onix, la sectiunea: „Energy Management”, VPA, 23 – 25 august 2013.

 

Florin Ceparu,

Presedinte A.T. ONIX

Se cunosc participantii si pentru proiectul„RUReality”

          In perioada 02 – 09 septembrie 2013, Primaria Podgoria va derula cel de-al doilea proiect fianantat al Comisiei Europene prin Programul Tineret in Actiune, Actiunea 1.1. schimb de tineri, denumit RUReality, fundamentat pe tematica promovarii spatiului rural si a oportunitatilor antreprenoriale specifice acestui mediu.

          Proiectul va fi abordat printr-un parteneriat alcatuit din 5 promotori, dupa cum urmeaza: Primaria Podgoria (com. Podgoria, Romania), E-Genclik Association (Bursa, Turcia), Youth Activity Center Bulgaria (Sofia, Bulgaria), Youth center BiT (Crnomelj, Slovenia), Gruppo Sabbeen (Sabbioneta, Italia).

          Ulterior perioadei de depunere a formularelor de aplicare, astazi, 20 august 2013, Comisia de evaluare a aplicatiilor depuse alcatuita din Marius Chiru – Primar Com. Podgoria, Volodea Mateevici – Manager tehnic si financiar si Rotea Emilian – Lider de grup Romania, a finalizat procesul de selectie atat pentru alcatuirea grupului  de 5 participanti. Asadar, componenta grupului din Romania este:

          Participanti:

 1. Denis Oprea (M)
 2. Perju Lucian (M)
 3. Gavrila Aurelia (F)
 4. Troscot Silviu (M)
 5. Barbu Ana (F)

          Lista de rezerva:

 1. Chiosea Diana
 2. Adamache Carla Iohana
 3. Ionita Claudiu
 4. Grigoras Aurora
 5. Constantinescu Maria Alexandra
 6. Robert Iulian Mocanu
 7. Pascociu Robert
 8. Vidreascu Olimpiada

  Eventualele contestatii pot fi depuse online pe adresa flo2007rms@yahoo.com pana pe data de 22 august, ora 12.00 urmand ca solutionarea acestora sa se realizeze de catre echipa de proiect in aceeasi zi, pana in ora 16.00.

          Urmare a retragerii grupului din Slovenia, grupul din Romania a fost completat de primii cinci membri selectati pe lista de rezerve:

 1. Chiosea Diana
 2. Adamache Carla Iohana
 3. Ionita Claudiu
 4. Grigoras Aurora
 5. Constantinescu Maria Alexandra

          Va multumim pentru aplicatii si va uram mult succes in activitati!

„ENERGY MANAGEMENT” isi anunta participantii!

          In perioada 16 – 24 septembrie 2013, Asociatia de Tineret Onix va fi gazda schimbului multicultural de tineri denumit ENERGY MANAGEMENT , un proiect derulat cu spirjinul financiar al Comisiei Europene prin Programul Tineret in Actiune, Actiunea 1.1. schimb de tineri.

TIA 1          Partenerii acestui proiect: A.T. ONIX (Rm. Sarat, Romania), E-Genclik Association (Bursa, Turcia), Youth Activity Center Bulgaria (Sofia, Bulgaria), Youth center BiT (Crnomelj, Slovenia), Gruppo Sabbeen (Sabbioneta, Italia), Studium (Vilnius, Lituania)

    Aferent proiectului mai sus mentionat, dupa o perioada de transmitere a formularelor de aplicare, astazi, 20 august 2013, Comisia de evaluare a aplicatiilor depuse alcatuita din Ceparu Florin – Presedinte A.T. Onix, Volodea Mateevici – Manager de proiect si Tatu Horatiu – Lider de grup Romania, a finalizat procesul de selectie atat pentru alcatuirea grupului  de 4 participanti cat si a celor 3 persoane ce vor alcatui staff-ul cu care grupul din Romania va merge in intampinarea procesului de implementare. In acest sens, in urma selectiei, rezultatele sunt urmatoarele:

          Participanti:

 1. Coserea Valentin (M)
 2. Baciu Ionut (M)
 3. Constantinescu Maria (F)
 4. Iancu Silvia (F)

           Lista de rezerva:

 1. Perju Iulian
 2. Plestiu Mihaela
 3. Robert Iulian Mocanu
 4. Gavrila Gabriela
 5. Grecu Alexandru
 6. Jercan Alexandru
 7. Sorescu Mario
 8. Stoica Marius

          Staff:

 1. Jercan Alexandru – Responsabil tehnic
 2. Dinescu Ramona – Responsabil logistic
 3. Plestiu Mihaela – Responsabil logistic 2
 4. Volodea Mateevici – Responsabil tehnic si financiar
 5. Ceparu Florin – Responsabil promovare (vizibilitate si diseminare)

  Eventualele contestatii pot fi depuse online pe adresa asociatiaonix@gmail.com pana pe data de 22 august, ora 12.00 urmand ca solutionarea acestora sa se realizeze de catre echipa de proiect in aceeasi zi, pana in ora 16.00

          Va multumim pentru aplicatii si va uram mult succes in activitati!

“Romanul se naste poet! Romanul este poet! Romanul Traieste poezia prin teatru!”

 Proiectul “Traieste poezia prin teatru” a depasit de mult statutul sau fizic, devenind o adevarata stare de spirit, o piatra de temelie a relatiei dintre Ramnicu Sarat, Romania si Edinet,. Rep. Moldova. Opt zile de activitati au fost de ajuns ca 24 de tineri membri ai celor doua comunitati sa dea viata spiritului de roman adevarat, iubirii fata de poezie si frumos, trairii prin versuri, indepartarii de trup si indreptarii spre spirit.

TRUP, asa cum a fost el denumit nu a existat niciun moment fara suflet. Inca din prima zi de activitati, intalnirea tinerilor a produs un effect emotional aparte. Detinand un limbaj romanesc diferit, intr-o limba comuna, impartasind aceleasi gesturi, insa provenind din medii de viata diferit, tinerii au spus da provocarii spre unitate, spre impartasirea acelorasi valori ale trecutului, elementul de unificare fiind poezia.

Structurat pe o tripla dimensiune, proiectul nostru a demarat intr-o viziune romantic absoluta. Dupa o prezentare dinamica si tinereasca realizata de catre dl. Bratu Nicolae, profesor de Limba Franceza si impatimit poet al vremurilor noastre, un poet si un profesor al tineriilor, a venit momentul creatiei pentru care grupul s-a deplasat la Poiana Pinului aici unde pentru ma bine de doua ore au fost create poate cele mai fine versuri ce au fost vreodata auzite in acele locuri. Finalizand in recitare, tinerii au inteles poate pentru prima data de ce sunt acolo, care este rolul lor si cat de important este sa incerci chiar si atunci cand neincrederea te face sa crezi ca nu vei reusi nimic. Un fals demonstrate de talentul tinerilor, de momentele de inspiratie pe care cei 24 de invatacei l-eau transpus in melodioase versuri pline de inspiratie, de natura, de suflet. Sentimentul inceput aici a fost continuat in cea de-a doua component printr-un aer simbolist, in care simbolul a stat in centrul intelegerii tinerilor si organizarii lor inspre noi creatii poetice. Locatiile alese pentru a compune nu au fost nici de aceasta data la voia intamplarii: Cimitirul si puscaria, au reprezentat locatiile din care tinerii si-au cules inspiratia, profund “afectati” de istoria atat de tulbure a celor doua lacasuri, plina de simboluri, de imagini, ce au fost preluate si transpuse in versuri de cele mai multe ori amare.

Prezenta tinerilor in acest spatiu al batranetii, al trecutului a facut ca perspectiva lor, viziunea si intelegerea lor asupra acestor medii sa fie una deosebit de ampla tinzand spre absolut. Pixurile asternute pe hartie au surprins prin mintea tinerilor durerea, angoasa, frica, intunericul, lipsa, si alte motive ce stau in lungi ori scurte versuri dovada unor spatii cumplite de inspiratie, de regasire, re reflectare.

Un simbolism ce odata depasit a refulat in nou, traditionalismul reprezentand ultimul curent sub influenta caruia tinerii au avut sansa de a compune. Complexul “Bella Italia” alaturi de Centrul de Tineret FORTES, au fost ultimele locatii in care tinerii au compus.

Alaturi creatiei poetice, teatrul a jucat un rol deosebit de important, energia participantilor fiind canalizata nu doar spre creatie cat si spre punerea in scena a diferitelor poezii si momente deosebit de importante din istoria si memoriile tinerilor participanti. In acest mod, abilitatile artistice, inclinarea catre cultura este una totala, un rezultat ce nu trebuie trecut cu vederea ci din contra sustinut si promovat astfel incat cultura, redefinirea frumosului si a uratului, sa nu moara niciodata ci sa stea dovada continu a pretuirii omului.

Traieste pozia prin teatru – proiect finantat de Comisia Europeana prin Programul “Tineret in Actiune”, actiunea 3.1a – Schimb de tineri

Florin Ceparu

Spiritualitate la puterea bicicletei

Ziua de Duminică a fost o zi importantă în desfăşurarea deschiderii Clubului Bicicliştilor Onix din oraşul nostru. O serie de tineri, voluntari ai oraşului nostru, au trecut pe la ceea ce am cam uitat în ziua de azi: la casa Domnului şi anume Bisericile oraşului nostru.

Odată promovată ideea de sănătate atunci când folosim bicicletele, a venit timpul ca şi spiritualitatea să fie promovată.

Poate nu ştiaţi dar avem nişte biserici foarte frumoase ( în numar de 11 plus Catedrala) care merită vizitate şi de ce nu să participăm la sfintele slujbe care se desfăşoară în zilele de Duminică şi-n zilele de sărbătoare.

Tot în ziua de duminică oamenii se aflau la biserică, la sfânta slujbă. Ceea ce nu mă aşteptam eu la această întâlnire a fost impactul emoţional pe care mi l-a transmis. Altfel spus, m-am simţit bine, am râs, am pedalat, am descoperit ceva nou şi am fost alături de persoane dragi.

 Aşa cum am spus în începutul articolului,  în oraşul nostru s-a deschis în acest sfârşit de săptămână un club al bicicliştilor. Sperăm din tot sufletul că vom avea participanţi mulţi şi că vom deschide un nou capitol frumos în Rm.Sărat.

Mersul pe bicicleta are avantaje şi-n acelaşi timp dezavantaje. Dar atunci când acest mers îl faci într-o echipă , în care sigur nu te vei plictisi şi vei putea vedea locuri frumoase şi noi în acelaşi timp( pentru cei care nu le-au vizitat).

A te plimba cu bicicleta va putea reprezenta o experienţă frumoasă şi nouă în acelaşi timp, daca te simţi pregătit şi vei putea cultiva roadele unei sănătăţi mai bune, unor privelişti incredibile dar vei putea fi mai activ în această comunitate care doreşte să se dezvolte… dacă nu cei vechi, măcar cei noi.

Viitorul sună bine, bicicletele trebuiesc şi ele ajustate şi scoase de oriunde ar fi ele.

A AVEA VOINŢĂ ŞI A TE IMPLICA ESTE PRIMUL PAS. TU ALEGI.

Articol realizat in cadrul proiectului YOUTH TROTTER – JURNAL PE BICICLETA, finantat de Comisia Europeană prin Programul “Tineret în Acțiune”, actiunea 1.2. Initiative ale tinerilor

Baciu Ionut, participant