ASOCIATIA DE TINERET ONIX

"Un tanar implicat este un tanar bogat"

ASOCIATIA DE TINERET ONIX - "Un tanar implicat este un tanar bogat"

European Union Republic and Monarchy aflat la finalul activitatilor!

Timp de 14 zile, 24 de tineri din Ramnicu Sarat, Romania si Punte Genil, Spania, au fost personajele principale ale proiectului EUROPEAN UNION REPUBLIC AND MONARCHY, finantat de Comisia Europeana prin Programul Tineret in Actiunea, in cadrul actiunii 1.3. proiecte de democratie participantiva.

Scopul principal al proTIA 1iectului a fost reprezentat de abordarea Republicii si a Monarhiei, cele doua sisteme de guvernare commune spatiului European si tototada Romaniei si Spaniei.

Prima parte a proiectului a fost derulata in Punte Genil, Spania, o localitate situate in Andaluzia, la 114 km de tarmul Malagai, intr-o zona total atipica spatiului romanesc, in care invatarea intereculturala a fost la standard maxime la fiecare pas, in fiecare zi, cu fiecare activitate la care pentru a fi prezenti participantii trebuiau sa traverseze orasul de la nord la sud, mentinand astfel un contact permanent cu spiritualitatea orasului, cu lucrurile si imaginile care in mod permanent aduceau elemente de noutate, de specificitate si particularizare.

Pornind de la arhitectura orasului, continuand cu limbajul latin si terminand cu stilul de viata al oamenilor ce locuiesc in aceasta zona, toate aceste elemente au reusit sa creeze un mediu proprice integrarii participantilor din Romania, formatorilor si oamenilor de staff, intr-un taram obisnuit mai degraba cu o alta viziune asupra romanilor. Mai mult decat a implementa prezentul proiect, unul din obiectivele persoanle si de grup ale participantilor din Romania a fost acela al crearii unei altfel de imagini asupra modului in care romanii actioneaza, asupra spiritului romanesc si a valorilor pe care romanii le poseda, cu demnitate, respect si responsabilitate. Trei aspect ce in fond caracterizeaza atat viata Republicii cat si a Monarhiei, fiind specific cetateanului European, in jurul caruia a fost in fapt construita si idea proiectului EURAM.

PUENTE GENIL – O MONARHIE TARZIE!

Intr-o tara in care cu totii ne-am imagina cum ar fi sa dam Republic ape Monarhie, schimband regimul in care traim, imaginea monarhiei cu principiile ei drepte par atat de lesne de dorit. Realitatea cu care insa tanarul spaniol se confrunta reprezinta insa reversal medaliei si culmea: si ei vor o schimbare, fapt care la vizita derulata in cadrul Primariei Ramnicu Sarat, insa si a Municipalitatii din Punte Genil i-a facut sa afire, in spirit de gluma bineinteles, in acelasi gand, pe primarul localitatii Puente Genil si viceprimarul Mun. Ramnicu Sarat: “Sa facem schimb! Va dam noi Republica, iar voi ne dati Monarhia!”.

Intampinarea grupului din Romania de catre tinerii participanti din Spania a fost una aparte! Manati de dorinta de a afla cat mai multe despre sistemul republican in care traim, tinerii spanioli au facilitate cu adevarat procesul de coeziune in cadrul grupului nou. Primele zile de activitati derulate in una din incintele municipalitatii din Puente Genil au adus cu sine o apropiere rapida a participantilor, urmata de o serie de actiuni introductive privitoare la ambele sisteme. Informatiile teoretice primite in cadrul seminariilor a fost utilizata apoi prin implicarea tinerilor in cadrul activitatilor de educatie non – formala de tip: workshop, joc de rol, cafenea publica, open space, photovoice, brainstorming, metode utilizate in scopul crearii unui spatiu de reflectare si interactiune a participantilor prin intermediul careia schimbul de informatii si experiente a avut in fapt loc.

Au fost discutate si dezbatute aspecte referitoare la: cetatean, cetatenie, democratie, regalitate, presedentie, drepturi, obligatii, lege, initiative legislativa, simboluri, puncte tari si puncte slabe ale celor doua sisteme, avantaje si dezavantaje ale vietuirii ca cetatean in ambele sisteme, s.a.

Utilizarea metodei Debate a reprezentat punctual culminant al implicarii tinerilor in prima etapa a procesului de implementare, atunci cand tinerii au avut sarcina de a concluziona impartiti in 4 echipe asupra prioritatii si oportunitatii celor doua sisteme in viata cetateanului European. Pentru aceasta, tinerii, lucrand in echipe de lucru, specific de altfel tuturor activitatilor derulate, au avut ocazia de a identifica cele mai bune argumente care sa sustina viabilitatea pozitiei lor. Activitatea a incheiat asadar un prim ciclu care a pus in mijlocul actiunii invatarea experientiala, sustinuta de repetate activitati de Reflection Group si evaluare.

RAMNICU SARAT – MOMENTUL DECIZIEI!

Revenirea in Ramnicu Sarat pentru cea de-a doua parte a proiectului a fost una deosebit de oportuna. Cu un bagaj informational calitativ, dobandit in experienta din Spania, tinerii au avut ca obiectiv crearea unui tipar al unui sistem care sa imbine cele mai bune trasaturi ale Republicii si Monarhiei. Pentru acest fapt ei avut de creat, impartiti in echipe de lucru: steme noi, noi prevederi legale, cutume, drepturi, obligatii, oferind un nume noului stat creat, precum si o istorie. Momentul de ispiratie si spiritualitate a fost reprezentat de vizita pe care participantii au derulat-o la Castelul Peles si Castelul Bran, acolo unde entuziasmul tinerilor a fost direct proportional cu lectie de istorie pe care cele doua asezaminte romanesti le-a oferit-o. Intorsi acasa, imaginea republicii si a monarhiei ideale conceputa in zilele anterioare a fost mult mai simplu de redactat tinerii avand in memorial lor imagini si informatii relevante atat din sistemul monarhic cat si din cel republican. Au fost abordate astfel atat partea ideological cat si cea practica, de vizitare a celor mai importante puncte ale celor doua sisteme, pentru ca in una din ultimele activitati, cu rol si de evaluare, tinerii sa ofere concluziile propriilor viziuni intr-o actiune particulara de dezbatere derulata in incinta Centrului de Tineret FORTES, atunci cand impartiti in echipe de lucru si pusi in fata faptului de a reprezenta cate un stat, au trebuit sa identifice, mergand mai departe in abordarea lor, cele mai importante viziuni statale in cadrul a patru comsii prioritare la nivel European: tineret, educatie, educatie – cultura si sport.

Intalnirea cu autoritatile administratiei publice locale a fost si aceasta una deosebita. Mai intai, consilierii locali ramniceni, alaturi de dl. Viceprimar Sorin Cirjan au participat la seara traditionala spaniola pentru ca mai apoi sa ii primeasca in fieful administratiei locale, la sediul Primariei Ramnicu Sarat, aici fiind purtate discutii privitoare la cele doua sisteme, precum si referitoare la modul in care proiectul si-a atins obiectivele.

Finalul democratic al participarii celor 24 de tineri din Romania si Spania a fost unul concretizat in oferirea de asigurari ca viitorul nu va lasa asteptate noi parteneriate, mai mult decat atat, partenerii din Andaluzia afirmand sustinerea lor in crearea unei conexiuni continue cu mai multe municipalitati si organizatii din sudul Spaniei care sa ofere tuturor promotorilor posibilitatea de a dezvolta relatii de colaborare pe termen lung, cu implicarea mai multor promotori, avand in vedere si viitoarele obiective ale noului program ce va continua munca inceputa in cadrul Programului “Tineret in Actiune”.

Ceparu Florin

 

Gala de poezie in proiectul “Traieste poezia prin teatru”, finantat de C.E. prin Programul T.i.A.

TIA 1“Voi demonstrati in fiecare zi ca Ramnicu este un oras plin de valoare si valori”, cuvintele domnului viceprimar Sorin Cirjan, aduse tinerilor participanti in proiectul TRUP si pasionatilor de poezie, reprezentanti ai Colegiului National Al. Vlahuta si Liceului Teoretic Stefan cel Mare in seara zilei de 04 iunie 2013. Gala a constat intr-o serata de poezie derulata in foisorul din incinta Hotelului Milion din Ramnicu Sarat, la eveniment participand un numar de 30 de tineri, insotiti fiecare de compozitii poetice proprii.

Invitatia de participare la aceasta gala a fost exprimata in cadrul grupului de facebook ce poarta denumirea proiectului, acolo unde participantii au avut oportunitatea de a adauga persoane pasionate de poezia, alti tineri din comunitatea locala ori lector ce ar putea aduce o importanta contributie proiectului TRUP.

Odata lansata invitatia, tinerii au avut ocazia de a posta propriile poezii in cadrul grupului de facebook, acestea fiind mai departe imprimate si aduse spre a fi recitate in fata tuturor tinerilor prezenti la Gala, evenimentul consfintind o adevarata declaratie de dragoste poeziei, spiritului creativ si dorintei de conservare a trecutului poetic atat de important pentru identitatea poporului roman.

Actiunea a avut ca obiectiv, totodata, o prima relatie tematica directa intre tinerii din grupul tinta avand in mijlocul actiunii lor propriile lor creatii. Actul de valorificare a abilitatilor poetice a fost finalizat printr-o ampla actiune de recitare a poeziilor compuse, tinerii demonstrand ca detin adevarate calitati ce ii recomanda ca promotori ai poeziei in spatial ramnicean.

La serata de poezie, organizatorii au avut deosebita placere de a-i avea alaturi, in calitate de reprezentanti ai promotorilor din Rep. Moldova pe dna. Natalia Botnari – Lider de grup alaturi de dra. Anastasia Botnari – participant. Cele doua reprezentante vor insoti grupul de 14 participanti in cadrul schimbului de tineri ce va avea loc in perioada 09 – 17 iunie 2013 in Ramnicu Sarat. De asemenea, la eveniment a luat parte si dl. Professor Nicolae Bratu, unul din motoarele implicarii tinerilor din C.N. Al. Vlahuta in prezentul proiect si care pe perioada schimbului de tineri va fi lector, sustinator al seminariilor de prezentare a stilurilor si curentelor poetice, alaturi de dna. Profesor Camelia Sava.

O gala ce a demonstrat ca proiectul TRUP are viata si traieste prin poezie!

Mentionam faptul ca proiectul “Traieste poezia prin teatru” este derulat de catre A.T. ONIX cu finantare din partea Comisiei Europene prin Programul “Tineret in Actiune”, actiunea 3.1a – schimburi de tineri, fiind un schimb de experiente intre Romania si Rep. Moldova.

Ceparu Florin

Tinerii ramniceni iubitori de poezie vin in intampinarea proiectului TRUP, finantat de C.E. prin Programul TiA, plini de entuziasm si asteptari!

TIA 1Ultima intalnire de echipei de implementare a proiectului TRAIESTE POEZIA PRIN TEATRU a avut ca scop realizarea unei evaluari informale a asteptarilor cu care fiecare participant vine in intampinarea proiectului, cu putin timp inainte de inceperea proiectului. Reactiile participantilor au fost unele deosebite acestea evidentiind pe de o parte existenta unor tineri cu experienta in arta poetica si totodata cu premii obtinute urmare a participarii la diferite concursuri, asa cum este cazul Anei Maria Barbu si Alinei Prunica sip e de alta parte, tineri ce vin cu elanul si dorinta de a-si dezvolta abilitatile inca nevalorificate in procesul de creatie poetica, asa cum este cazul celorlalti tineri din grupul tinta.

VolunteerGraphicIn indeplinirea tuturor asteptarilor si nazuintelor ce in continuare va vor fi aduse la cunostinta dumneavoastra, echipa de organizare si implementare a proiectului TRAIESTE POEZIA PRIN TEATRU – TRUP alaturi de grupul tinta va avea ocazia in perioada 9 – 17 iunie 2013 sa dea viata imaginatiei si creativitatii tinerilor intr-un cadru non – formal ce ii va introduce pe tineri in diferite conditii si locatii de creatie, acolo unde tinerii vor avea ocazia de a experimenta si de a da frau liber viziunii, cuvintelor, rimelor, gandurilor si sentimentelor lor.

“Am decis sa ma implic in proiectul TRUP deoarece poezia ne da sens vietii, rimele aratand cat de profunda e viata atunci cand ai ocazia de a o aseza pe hartie” (Ana Barbu)

 “Poezia inseamna libertate, inseamna vis, desprinderea de realitate! Pentru toate acestea voi TRUP si suflet in acest proiect” (Maria Constantinescu)

“Este primul proiect in care particip. Am decis sa fiu parte deoarece teatrul, in primul rand si poezia, in al doilea rand, inseamna creativitate! Am ceva experienta in teatru si as vrea sa o aduc in slujba proiectului TRUP” (Mihai Besliu)

“Imi place sa compun poezii sis a impartasesc poeziile mele altor persoane asa cum imi place sa si ascult creatiile altora. Ma astept ca in proiect sa pot avea ocazia de a le face pe ambele!” (Valentin Coserea)

“Voi lua parte in TRUP pentru ca imi place poezia si pentru ca imi place sa creez! Poezia este o reprezentare a sufletului, iar trairile pe care le voi detine pe perioada proiectuluima vor inspira si ajuta sad au viata unor poezii, unor stari, a adevaratului eu! Poezia inseamna viata!” (Alina Prunica)

“In fiecare poezie gasim inspiratie si ne inspiram! Vreau ca participand in acest proiect, comunicand cu ceilalti participanti, sa invat cate putin din ce inseamna sa compui, sa fii parte dintr-o piesa de teatru sis a impartasesti momente frumoase alaturi de alti tineri de varsta ta” (Gavrila Auralia)

“Vreau sa descopar cultura prezenta si trecuta a tinerilor din Rep. Moldova. Ma astept ca prooectul sa fie o impartasire culturala, de valori si inspiratie! Vreau sa imi fac noi prieteni, sa cunosc oameni noi si sa imi imbogatesc competentele raportate la tematica proiectului”. (Ionut Baciu)

“Imi place sa compun poezii cu inclinatie spre hip – hop, spre modern, spre realitatea zilelor noastre si consider ca a fi parte din acelasi mediu cu tineri din Romania si Rep. Moldova ce provin din medii diferite, acesta poate fi un factor de inspiratie ce ma poate conduce spre creatii care sa ma reprezinte cu adevarat. Totodata astept jocuri non – formale care sa ne ghideze procesul de creatie poetica.” (Andrei Matei)

“Este pentru prima oara cand voi fi intr-un astfel de cadru, cand compun poezii si sunt pusa in fata faptului de a recita, precum si de a fi parte intr-o piesa de teatru. Este al doilea proiect in care particip si astept activitatile cu un real interes si o deosebita placere. Sunt motivate sa incerc si cred ca voi reusi!” (Corina Chiriac)

“Prima oara cand compun! Prima data in proiecte! Prima experienta de 8 zile alaturi de alti tineri decat cei din mediul scolar! Imi doresc sa invat sa compun poezii, sa-mi gasesc inspiratie, sa invat de la altii sis a avem un timp minunat impreuna” (Cristina Cocos)

“Obisnuiesc sa compun poezii pentru mine, pentru starea mea de bine, pentru a fi reprezentata, pentru a lasa ceva in urma trairilor mele. Imi doresc sa invat din experienta celorlalti, din non – formal, din ceea ce inseamna a compune poezii In locuri unde nu am mai fost niciodata” (Doina Luca)

“Ma incanta faptul ca poeziile noastre vor fi publicate si cunoscute. Vreau sa invat sa compun mai bine, sa ma apropii mai mult de natura!” (Tudor Alexandru)

“Este primul proeict la care iau parte si sunt incantata! De la inceput am fost atrasa de tematica poeziei si de faptul ca va trebui sa compunem poezii in diferite stiluri si deplasandu-ne in diferite locatii pentru a ne descoperi inspiratia!” (Andreea Popescu)

“Pentru prima data voluntar, sunt condus de dorinta de a descoperi ce inseamna sa fii parte a unui proiect finantat prin Programul “Tineret in Actiune”. Cred ca niciodata nu e prea tarziu sa te implicit si sunt motivate sa iau parte la toate activitatile proiectului”. (Stoica Marius)

“Am decis sa particip cunoscand faptul ca aici voi intalni noi tineri, pe care mai tarziu mi-I voi face prieteni. In acelasi timp, poezia ma va ajuta sa ma regasesc, sa imi descopar mai bine trairile si sentimentele” (Mario Sorescu)

“Poezia inseamna sensibilitate, iar eu vreau sa imi valorific aceasta componenta ce ma caracterizeaza. Sunt incantata de faptul ca vom lua parte la activitati, alaturi de tinerii moldoveni si ca voi experimenta ceva nou!” (Claudia Matei)

Ateptari ale tinerilor care avem speranta ca urmare a schimbului de tineri ce are ca tematica: poezia si teatrul, sa fie atinse, iar tinerii implicati sa devina promotori ai legaturilor dintre Romania si Rep. Moldova, ai spiritului romanesc de pretudindeni unit prin istoria comuna, poetii comuni, aceeasi scriitori.

Florin Ceparu

TRUP finalizeaza etapa VPA

TIA 1In perioada 03 – 05 iunie 2013, Asociatia de Tineret Onix a fost gazda Vizitei de Planificare in Avans aferente proiectului “Traieste poezia prin teatru”, finantat de Comisia Europeana prin Programul TiA, la termenul 1 octombrie. Oaspetii intalnirii au fost 2 reprezentanti ai Asociatiei ATENEU din Edinet, Rep. Moldova, scopul fiind acela al realizarii unui prim contact intre cele doua organizatii intre responsabilii procesului de implementare, de discutare a tuturor detaliilor legate de proeict precum si de realizare a unui schimb de informatii si experiente privitoare la istoria comuna ale celor doua state si a modului in care aceasta poate fi continuata prin intermediul proiectului nostru ce ii pune in centrul actiunii pe tineri alaturi de dubla tematica aleasa: poezie si teatru.

Sosirea oaspetilor, realizata in data de 04 iunie a oferit sansa acomodarii acestora la conditiile si locatiile alese pentru derularea activitatilor. In acest fel, au fost vizitate: com. Pleseti, alaturi de alte locatii din mun. Ramnicu Sarat, precum: Puscaria, Cimitirul, Centrul orasului, Parcul, Primaria, Centrul de Tineret FORTES, Muzeul Municipal, toate fiind locatii ce vor gazdui intre 9 si 17 iunie activitatile proiectului mentionat.

Printre cele mai importante subiecte discutate amintim: detaliile proeictului: scop, obiective, rezultate asteptate, agenda de activitati, pentru care au fost minutios programate toate activitatile, stabilirea responsabililor de actiuni, a necesarul de resurse, aspect financiare. Din partea promotorului din Romania au fost prezenti la intalnire Maria Constantinescu, unul din cei doi lideri de grup si managerul acestui proiect, Coserea Valentin, unul din participantii la proiect, Florin Ceparu – Presedintele A.T. ONIX, precum si alti tineri ce au facut posibila includerea oaspetilor in atmosfera proiectului nostru: Mihai Besliu (cel de-al doilea lider), Andrei Matei, precum si Dna. Prof. Camelia Sava si Dl. Prof. Nicolae Bratu, in calitatea lor de Lectori, fiind astfel clarificate toate detaliile metodologice, practice precum si financiare ale proeictului.

De mentionat faptul ca Vizita de Planificare in Avans derulata conduce spre final etapa de pregatire a proiectului, una presarata cu activitati de programare, de comunicare cu partenerul, discutare a programului de activitati, stabilire a sarcinilor si a regulilor precum si de derulare a unei campanii de vizibilitate atat in mediul online, cat si prin distribuirea stradala de materiale de promovare.

Maria Constantinescu – Manager de proiect TRUP

 

 

 

Campanie de vizibilitate derulata in cadrul Proiectului TRUP!

TIA 1Imediat dupa selectia participantilor finalizata in data de 20 mai 2013, urmatorul pas al proeictului a fost acela al realizarii unor prime intalniri in cadrul grupului de participanti selectat pentru a lua parte in toate cele trei etape ale procesului de implementare: pregatire, schimb de tineri, evaluare.

Aflati asadar in etapa de pregatire si cu mai putin de o luna de zile pana la inceperea schimbului efectiv de tineri, cei 14 tineri din Romania la care s-au adaugat cei 2 lideri de grup, au demarat cu mare optimism o ampla campanie de vizibilitate si promovare a proiectului, resursele utilizate in acest sens fiind atat mediul online cat si actiuni stradale si in cadrul liceelor.

Promovarea online s-a realizat in principal in cadrul paginilor personale de facebook ale participantilor, precum si in cadrul grupului de facebook creat in scopul proiectului ce poarta numele: “TRAIESTE POEZIA PRIN TEATRU – TRUP”. Odata parte din acest spatiu comun, nu a durat mult timp pana la valorificarea creativitatii lor, ce a adus in prim plan aspiratiile tinerilor, precum si o serie impresionanta de creatii si impresii personale ce au reprezentat modalitatea tematica si practica de comunicare si transmitere a unor mesaje motivationale intre tinerii ramnceni, parte ai acestui proiect.

Continuand, cu activitatile acestei etape, echipa de proiect a derulat in ultima perioada intalniri repetate ce au avut ca obiectiv discutarea in principal a tuturor aspectelor ce tin de organizarea metodologica si practica a proiectului TRUP. Mai mult decat atat, urmare a concluziilor echipei de proeict, grupul tinta a derulat la randul sau intalniri de lucru in cadrul Centrului de Tineret FORTES, cu aceasta ocazie fiind aduse la cunostinta participantilor detaliile proiectului in mod amanuntit.

Mesele rotunde derulate au concluzionat in ceea ce priveste o intelegere mult mai buna a activitatilor din cadrul agendei de activitati, o distribuire corecta a sarcinilor, precum si stabilirea prin participare a unor reguli individuale si de grup care mai departe sa fie aplicabile proiectului TRUP, pe perioada schimbului de tineri. Finalul intalnirilor au fost de fiecare data marcate de derularea unor energizere si jocuri de cunoastere sustinute de catre managerul de proiect, scopul fiind acela al obtinerii coeziunii de grup.

In ceea ce priveste vizibilitatea proiectului, Campania stradala a avut in vedere utilizarea de flyere, afise, stickere, pliante, felicitari ce au fost distribuite tinerilor in zona centrala a orasului in mod repetat precum si in liceele ramnicene, mediul din care participantii au fost selectati si unde, in mod individual au facut cunoscuta imaginea proeictului TRUP.

Un important moment al etapei de pregatire a proiectului a constat in realizarea de intalniri alaturi de sefii claselor din cadrul C.N. Al. Vlahuta si L.T. Stefan cel Mare, acolo unde, cu contributia domnilor directori Andrei Stefan si Neculaiasa Vasile, a fost posibila o promovare de calitate care in prezent se concretizeaza printr-un numar in crestere de tineri interesati pentru a face parte din viata voluntariatului ramnicean.

Etapa de pregatire a proeictului va continua si in perioada urmatoare pana la momentul schimbului efectiv de tineri, momentul de maxima atentie fiind reprezentat de Vizita de Planificare in Avans ce va avea loc in perioada 03 – 05 iunie 2013.

Florin Ceparu

 

 

METODELE EDU PERFORMING AU CONTINUITATE IN SCOLI SI LICEE!

TIA 1Fluxul continuu al proiectelor derulate de catre Asociatia de Tineret ONIX, aduce de fiecare data posibilitatea continuarii implicarii in voluntariat a tinerilor ramniceni, nu de putine ori rezultatele acestora fiind unele deosebite.

Proiectul “Edu Performing” derulat intre 11 – 19 aprilie cu participarea a 24 de tineri din opt state europene a produs o serie sapte metode de educatie non – formala care astazi se regasesc in portofoliul de metode atat al Organizatiilor de tineret in Ramnicu Sarat cat si al insitutiilor scolare din localitate ce au stiut a valorifica metodele create prin repetarea utilizarii lor in scopul imbunatatirii procesului educational. Este cazul Scolii Gimnaziale nr.2, acolo unde urmare a vizitei de lucru derulata in timpul proiectului Asistent Managerul, Dna. Arabena Neculaiasa, in acelasi timp profesor in cadrul aceleiasi scoli utilizeaza metode precum: Happy end (sfarsit fericit), Circle of trust (cercul de incredere), Picture method (metoda utilizarii fotografiei) in scopul imbunatatirii rezultatelor scolare ale elevilor si a deschiderii imaginatiei tinerilor si a implicarii in scopul imbunatatirii propriilor rezultate.

Aceeasi situatie este inregistrata si in cadrul Liceului Teoretic “Stefan cel Mare”, acolo unde Directorul institutiei, Dl. Neculaiasa Vasile, un adevarat Lucrator de Tineret pentru noua generatie utilizeaza in procesul de invatare metode precum: Truth or lie Method (Adevar sau Minciuna), Reality check Method (Verificarea realitatii), adaptand in acest fel cerintele de invatare continua la metode de educatie non – formale modern rezultate din implicarea voluntara a tinerilor.

In acelasi timp, organizatia noastra prin proiectele pe care le derulam in prezent, cat si alte organizatii, asa cum este cazul Federatiei FORTES, au preluat deja metodele, utilizandu-le in scopul atingerii obiectivelor de invatare non – formala, rezultatele metodelor fiind de fiecare data un produs al bagajului de cunostinte al tinerilor, al implicarii lor prin creativitate, imaginatie si diversitate.

Florin Ceparu