ASOCIATIA DE TINERET ONIX

"Un tanar implicat este un tanar bogat"

ASOCIATIA DE TINERET ONIX - "Un tanar implicat este un tanar bogat"

COMUNICAT DE PRESA FINALIZARE PROIECT EWSTAS

Proiectul EUROPEAN WINTER SPIRIT THROUGH TRADITIONS AND SPORTS, finantat de Comisia Europeana prin Programul Tineret in Actiune a fost finalizat la data de 31 mai 2013.

Scopul principal al proiectului a fost reprezentat de promovarea sporturilor de iarna precum si a traditiilor si obiceiurilor specific acestui anotimp, in spatial European.

Proiectul a fost compus din trei etape: pregatire, schimb de tineri si evaluare, acestea fiind implementate in baza unui parteneriat compus din: Romania, Lituania, Turcia, Bulgaria si Slovenia, prin intermediul a 25 de tineri participanti la care s-au adaugat 5 lideri de grup, cate unul din fiecare tara.


TIA 1Schimbul efectiv de tineri
s-a derulat in localitatea Predeal, Romania, acesta constand in activitati de educatie non – formala precum: workshop-uri, mese rotude, activitati tematice in aer liber, seri culturale, vizite tematice, activitati de evaluare intermediara si finala, open space, let’s bring history today, nations cup, photovoice, teambuilding, s.a.

Rezultatele proiectului sunt reprezentate in principal de o constientizare active a importantei practicarii sporturilor de iarna si a conservarii obiceiurilor si traditiilor specific fiecarui stat, in contextual apartenentei la spatial Uniunii Europene. Mai mult decat atat, odata intorsi in comunitatea locala, tinerii au reusit a multiplica efectele schimbului de tineri, aducand la cunostinta tinerilor locali rezultatele procesului de implementare, competentele dobandite, fapt ce a condus la o importanta crestere a numarului voluntarilor pentru viitoarele proiecte.

Proiectul EWSTAS a reprezentat primul schimb de tineri derulat de catre Centrul Cultural “Florica Cristoforeanu” in cadrul Programului “Tineret in Actiune”.

 

Maria Alexandra Constantinescu – Lider de grup Romania

Proiectul „Traieste poezia prin teatru” isi cunoaste participantii!

TIA 1Asa cum am promis, zilele acestea am reusit sa definitivam selectia pentru proiectul „Traieste poezia prin teatru – TRUP”, finantat de Comisia Europeana prin Programul „Tineret in Actiune”! Procesul de selectie a avut in vederea analizarea celor 20 de formulare de aplicare, Comisia de evaluare alcatuita din: Ceparu Florin (Presedinte AT Onix), Nicolae Bratu (Staff manager) si Volodea Mateevici (Coordonator tehnic si financiar) stabilind in final componenta echipei de implementare a proiectului, dupa cum urmeaza:

Participanti:
1. Luca Doina
2. Chiriac Corina
3. Popescu Andreea Elena
4. Alina Prunica
5. Cocos Cristina
6. Barbu Ana Maria
7. Matei Claudia
8. Gavrila Aurelia
9. Constantinescu Maria – Leader
10. Besliu Mihai – Leader
11. Stoica Marius
12. Sorescu Mario
13. Baciu Ionut
14. Coserea Valentin
15. Tudor Alexandru
16. Matei Andrei

Lista de rezerve:

 1. Perju Lucian
 2. Sfintes Andrei
 3. Gavrila Madalin
 4. Pintilie Sivliu

Staff-ul proiectului:

– Constantinescu Maria – Manager de proiect
– Volodea Mateevici – Coordonator tehnic si financiar

In ajutorul proiectului nostru, vom avea placerea de a-i avea alaturi pe: Doamna Profesor Camelia Sava si Domnul Profesor Bratu Nicolas – Lectori.

volunteerSchimbul efectiv de tineri dintre Romania si Rep. Moldova se va derula in perioada  9 – 17 iunie 2013 in Ramnicu Sarat, grupul tinta al proiectului fiind alcatuit din 32 de tineri, 16 din Romania si 16 din Rep. Moldova.

Eventualele contestatii vor fi depuse online pe adresa office@atcesr.ro pana pe data de 23 mai 2013, ora 12.00 urmand ca solutionarea acestora sa se realizeze de catre echipa de proiect in aceeasi zi, pana in ora 16.00

Va multumim pentru aplicatii si va uram mult succes in activitati!

Florin Ceparu

„Youth trotter – jurnal pe bicicleta” si-a ales participantii de succes!

Si iata ca a venit si momentul! 😀

Pliant YT

Dupa o perioada importanta in care am primit, cu bucurie, aplicatiile voastre, astazi, 19 maie 2013, procesul de selectie al participantilor a luat sfarsit.

Am fost deosebit de bucurosi sa observam calitatea aplicatiilor voastre si numarul din ce in ce mai ridicat al tinerilor care doresc si sunt motivati sa ia parte in proiectele noastre de tineret. Asadar, la finalul perioadei de selectie am inregistrat un numar de 26 de aplicatii, pe baza carora procesul de selectie a fost realizat.

In countinuare, va transmit componenta grupului de participanti, a staff-ului proiectului precum si a Ambasadorilor selectati de catre Comisia de selectie  compusa din: Constantinescu Maria (Manager de proiect), Ceparu Florin (Presedinte AT Onix), Neculaiasa Vasile (Staff manager) :

Participanti:
1. Perju Lucian
2. Tanase Luminita
3. Laura Holban
4. Mihai Besliu
5. Calita Nicoleta
6. Enica Stefan
7. Bercea Costin
8. Tatu Horatiu
9. Icatoiu Cosmin
10. Fudulu Mihaela
11. Pislaru Monica
12. Iancu Silvia

Staff:
– Matei Andrei
– Jarcau Silviu
– Fudulu Ana
– Hristescu Stefan
– Coserea Valentin
– Sfintes Andrei
– Stan Marius

Ambasadori:
– Gavrila Madalin
– Andreiu Silviu
– Toma Stefan
– Oprea Denis
– Rotea Emilian
– Catinca Neculaiasa
– Cruceru Matei

Constantinescu Maria – Manager de proiect
Neculaiasa Vasile – Coordonator Clubul Biciclistilor

Va asteptam pe toti cei interesati pentru a fi parte din proiectul „Youth Trotter – Jurnal pe bicicleta” sa ramaneti conectati la noutatile site-ului nostru pentru a lua cunostinta si a participa la viitoarele activitati din cadrul proiectului!

Proiectul „Youth Trotter – Jurnal pe bicicleta”este finantat de catre Comisia Europeana prin Programul  „Tineret in Actiune”, in cadrul Actiunii 1.2. Initiative ale tinerilor.

Florin Ceparu

„You live only once”, Izmir, Turcia – finalizarea selectiei!

VolunteerGraphicIn urma intrunirii echipei de selectie a participantilor din data de 16 mai 2013, s-a stabilit grupul de tineri care va reprezenta ROMANIA in proiectul „You only live once” ce se va derula in perioada 26 iunie – 04 iulie in localitatea Izmir, Turcia. Componenta grupului este urmatoarea:

 1. Troscot Silviu
 2. Icatoiu Cosmin
 3. Fudulu Mihaela
 4. Iancu Silvia
 5. Andreiu Silviu
 6. Constantinescu Maria
 7. Andreiu Adina
 8. Fudulu Ana

Grupul de tineri va fi coordonat de Florin Ceparu, presedinte al AT Onix.

Multumim tuturor celor care si-au manifestat intentia de a participa in prezentul proiect.

Mentionam faptul ca numarul aplicatiilor a fost de 8, astfel incat grupul tinta este compus din toti cei 8 tineri ce si-au manifestat intentia de a participa in proiect.

Liceul Teoretic „Stefan cel Mare” castigator al Cupei Liceelor la fotbal

„Cupa Liceelor la fotbal” a reprezentat o actiune derulata cu ocazia Saptamanii Nationale a Voluntariatului: 13 – 19 mai 2013, o intrecere ce s-a desfasurat in cadrul Complexului „Bella Italia” din localitate, aliniind la start patru din cele cinci licee din Ramnicu Sarat.

Competitia, organizata de catre Asociatia de Tineret Onix, a fost castigata de catre Liceul Teoretic „Stefan cel Mare”, care in ultimul meci a invins Liceul Tehnologic „Victor Frunza” cu scorul de 2-1, partida ce a reprezentat in fapt finala turneului.

In continuare, va prezentam programul meciurilor disputate, alaturi de clasamentul la finalul intrecerii precum si numele celor care s-au remarcat in randul echipelor participante.

PROGRAMUL JOCURILOR:

Economic – Stefan cel Mare          3 – 6

Tr. Savulescu – Victor Frunza        1 – 6

Economic – Victor Frunza              0 – 11

Stefan cel Mare – Tr. Savulescu     5 – 3

Economic – Tr. Savulescu              7 – 1

Stefan cel Mare – Victor Frunza      2 – 1

CLASAMENT:

LOC ECHIPA V E I Gm – Gp Pct.
1 L.Teor.”Stefan cel Mare” 3 0 0 13 – 7 9
2 L.Teh. „Victor Frunza” 2 0 1 18 – 3 6
3 L.Ec.”Elina Matei Basarab” 1 0 2 10 – 18 3
4 L.Teh.”Traian Savulescu” 0 0 3 5 – 18 0

PREMII INDIVIDUALE:

Jucatorul Turneului: Dumitrache Alexandru (Stefan cel Mare)

Golgeter: Parnus Viorel (Economic)

Jucatorul Finalei: Manaila Iulian (Stefan cel Mare)

Cel mai tehnic jucator: Andone Ionut (Victor Frunza)

Cel mai bun portar: Lupu Cristian (Victor Frunza)

 

Galeria foto a competitiei o puteti accesa aici!

–> CUPA LICEELOR LA FOTBAL <–

 

Florin Ceparu

Proiectul EURAM, Romania – Spania, si-a definitivat lista participantilor!

In perioada 22 mai  – 04 iunie 2013, localitatea Puente Genil din regiunea Andalusia din Spania si Ramnicu Sarat, Romania, vor fi gazdele proiectului EUROPEAN UNION REPUBLIC AND MONARCHY, derulat cu spirjinul financiar al Comisiei Europene prin Programul Tineret in Actiune, Actiunea 1.3. democratie participativa.

Organizatorii acestui proiect sunt Federatia FORTES in calitate de beneficiar direct si Primaria Mun. Ramnicu Sarat, din partea Romaniei si pe de alta parte Municipalitatea din Puente Genil, Spania, alaturi de una din organizatiile locale de tineret.

EAC_LogoAferent proiectului mai sus mentionat, dupa o lunga perioada de transmitere a formularelor de aplicare, astazi, 13 mai 2013, Comisia de evaluare a aplicatiilor depuse, a finalizat procesul de selectie atat pentru alcatuirea grupului de 12 participanti cat si a celor 5 persoane ce vor alcatui staff-ul cu care grupul din Romania va merge in intampinarea procesului de implementare. In acest sens, in urma selectiei, rezultatele sunt urmatoarele:

PARTICIPANTI:

 1. Chiriac Corina
 2. Milea Ruxandra
 3. Constantinescu Maria
 4. Neculaiasa Anca
 5. Simon Stefania
 6. Herghelegiu Cristiana
 7. Toma Stefan
 8. Ionita Claudiu
 9. Stan Daniel
 10. Asanache Alexandru
 11. Marin Alexandru
 12. Toma Raluca

Staff:

 1. Ceparu Florin – Echipa de organizare
 2. Volodea Mateevici – Echipa de organizare
 3. Andreiu Silviu – Echipa de organizare
 4. Neculaiasa Vasilică – Facilitator
 5. Olteanu Liviu – Formator

TIA 1Proiectul va demara in data de 22 Mai in localitatea Puente Genil, locul de derulare al activitatilor fiind chiar sediul Primariei locale. In data de 28 mai grupul comun de 24 de tineri va ajunge in Ramnicu Sarat urmand sa deruleze si ultima parte a agendei de activitati stabilita.

Tematica proiectului este reprezentata, asa cu si titulul sugereaza, de abordarea celor doua sisteme: Monarhie si Republica, aplicabile celor doua state, Spania si Romania, pe care tinerii implicati in proiect le vor dezbate, analiza, identificand prin implicarea experientiala principalele trasaturi, probleme, oportunitati, elemente definitorii de importanta in crearea unei viziuni de ansamblu.

In acest scop, vor fi derulate activitati de educatie non – formala precum: workshopuri, mese rotunde, cafenele publice, brainstorming-uri, jocuri de rol, seri traditionale si tematice, seminarii de prezentare, teambuilding-uri, activitati de evluare fiind totodata utilizate metode precum: open space ori photovoice.

Eventualele contestatii vor fi depuse online pe adresa office@atcesr.ro pana pe data de 15 mai 2013, ora 12.00 urmand ca solutionarea acestora sa se realizeze de catre echipa de proiect in aceeasi zi, pana in ora 16.00

Va multumim pentru aplicatii si va uram mult succes in activitati!

Florin Ceparu

EdU PerFORMING, un laborator de metode de educatie non – formala!

TIA 1EdU Performing, asa cum majoritatea participantlor au descris cursul, a fost poate cel mai complex curs de formare derulat la Ramnicu Sarat si in jud. Buzau prin intermediul Programului “Tineret in Actiune”. 24 de participanti, 2 formatori, 2 asistenti si trei membri de staff, toti acestia au reprezentat polii de lucru prin intermediul carora in perioada 11 – 19 aprilie, tineri din 8 state ale Uniunii Europene si Partenere acesteia si-au adus contributia pe de o parte in deprinderea unor cunoscute metode de educatie non – formala sip e de alta parte, in crearea de noi metode de educatie alternativa, care sa fie puse in slujbe procesuluii educational din scoli si ONG-uri in comunitatile locale ale tuturor celor 8 parteneri in proiect.

Primele cinci zile de activitati, demarcate prin diferite jocuri de cunoastere, energizere, jocuri de incredere si de creare a unor relatii de grup au continuat prin prezentarea a 10 metode de educatie non – formala cunoscute si utilizate in cadrul Programului Tineret in Actiune si anume: Workshop, brainstorming, joc de rol, cafenea publica, open space, photovoice, Teatru forum, studio de caz, debate si Fishbowl.

Procesul de invatare al metodelor si de formare in tainele educatiei non – formale s-a bazat pe o tripla dimensiune: prima dintre acestea a constat in prezentarea metodelor de catre cei doi Formatori ai proiectului, sub aspect teoretic, in scopul unei bune intelegeri a tuturor aspectelor de organizare: timp, spatiu, oameni, resurse, rezultate asteptate. Odata deprinsa partea teoretica a urmat dimensiunea experientiala a procesului ce s-a realizat prin impartirea in echipe de lucru, urmata de implementarea efectiva intr-un cadru dynamic, tinand cont de o distribuire mixta a participantilor, de fiecare data diferita, in scopul impartasirii nediferentiate a propriilor experiente si contributii. Odata derulata actvitatea, a urmat ce-a de-a treia component tematica specifica fiecarei metode, anume evaluarea metodei, acordarea de feedback in vederea unei bune constientizari a importantei folosirii in viitor a metodelor, a identificarii situatiilor in care acestea pot fi aplicate, precum si o raportare realista la rezultatele pe care metode le aduce in mod efectiv.

Urmare a primelor 6 zile de activitati, cei 24 de participant au capatat un bagaj informational si de experiente care le-a permis pentru urmatoarele trei zile sa fie insisi initiatorii unor noi metode de educatie non – formala.  Procesul de construire a unor noi metode a tinut de asemenea seama de impartirea participantilor in echipe de lucru, care de aceasta data au fost mentinute la final. Metodele create au urmatoarele denumiri:

1. Circle of trust Method

2. Cost of living Method

3. Dreamer Method

4. Happy end Method

5. Reality check Method

6. Picture Method

7. Truth or lie Method (PR)

Calitatea metodelor non – formale create a fost verificata in trei institutii scolare din Ramnicu Sarat: Colegiul National “Al. Vlahuta”, Liceul Teoretic “Stefan cel Mare” si Scoala Gimnaziala Nr.2. In toate cele trei locatii conducatorii institutiilor au pus la dispozitia proiectului un numar de patru clase in cadrul carora Lucratorii de Tineret EDU PERFORMING au avut ocazia de a pune in practica noile metode create. Oportunitatea metodelor si raspunsului tinerilor urmare a implementarii metodelor a fost unul deosebit, acestia apreciind atat caracterul educativ al activitatilor, componenta de invatare cat si schimbarea de viziune si abordare pe care sistemul educational l-ar resimti in cazul utilizarii frecvente a acestor metode.

 Revenirea in sanul grupului tinta a corespuns cu munca voluntarilor la crearea unui Videobook ce contine o scurta prezentare a proiectului si Programului TiA, urmata de detalierea tuturor celor sapte metode noi create.

O alta activitate de final a constat in implicarea voluntarilor in scopul crearii unei Brosuri de educatie non formala EDU PERFORMING bazata in egala masura pe metodele cunoscute si metodele noi create.

Florin Ceparu