Asociatia de Tineret Onix va desfășura în perioada 05 mai – 05 martie 2013 (16 – 24 septembrie perioada schimbului de tineri) în localitatea Predeal, un schimb de tineri multicultural la care vor lua parte 30 de participanți din România, Lituania, Slovenia, Bulgaria, Turcia și Italia. Proiectul, denumit “Energy Management” a fost aprobat de către ANPCDEFP la termenul 1 februarie 2013 pe Acțiunea 1.1., cu suma de 15,391.04 Euro.
Aferent proiectului, finanțat de Comisia Europeană prin Programul “Tineret în Acțiune”, în perioada 23 – 25 august 2013, va avea loc Vizita de Planificare în Avans, găzduită în Râmnicu Sărat, întâlnirea liderilor celor patru grupuri având ca scop discutarea și stabilirea cadrului metodologic, practic și financiar ce va fi aplicat schimbului.
Scopul proiectului este acela de promovare a mediului înconjurător precum și a mijloacelor de energie regenerabilă aplicabile spațiului Uniunii Europene, alături de producerea unei conștientizări într-un cadru intercultural asupra importanței tuturor acestor valori.
Obiectivele proiectului sunt: creșterea nivelului de conștientizare a tinerilor asupra importanței importanței conservării mediului înconjurător îjn relație cu impactul produs asupra omului, dezvoltarea competențelor antreprenoriale ale tinerilor în scopul creării de noi oportunitățile de valorificare ale resurselor energiei regenerabile, dezvoltarea comunicării interculturae prin utilizarea de metode de educație non – formală prin promovarea toleranței, solidarității, egalității, libertății și coeziunii.
Activitățile ce vor fi desfășurate vor viza implementarea tematicii proiectului ce va urmări abordarea sub aspect antreprenorial al principalelor modalități de conservare și promovare a mediului înconjurător pe fondul valorificării resurselor de energie regenerabilă. Specific vorbind, participanții vor lua parte la următoarele activități de educație non – formală: prezentări, workshopuri, photovoice, quiz-uri, open space, teambuilding-uri, conferință de presă, vizite tematice și culturale, plantare de copaci, cafenea publică, întâlnire cu autoritățile, crearea de structure de continuare a activității în voluntariat și a unei platform de promovare online.
Finalul proiectului va aduce pentru fiecare din cei 30 de participanți primirea unui Youthpass ce vas ta dovada dobândirii de competențe și noi perspective personale și de grup.
Florin Ceparu